Rekordmange har fått frostskader

Foto: SINTEF Byggforsk (SINTEF Byggforsk)

Forsikringsbransjen frykter at nordmenn ikke har lært av snøen som falt i fjor.

18.01.11 15:32

Siden nyttår har forsikringsselskapet Tryg hatt stor pågang av meldte frost- og vannskader. Snittprisen på slike skader ligger på mellom 40- og 50.000 kroner.

Troms og Nordland, og kystområdene forøvrig, skiller seg mest negativt ut, med en eksplosiv økning i frostskader.

- Sist vinter fremstår som ekstrem. Skadene kostet oss 260 millioner kroner mer enn frostskadeutbetalinger i en normalvinter. Nå skjer det dessverre igjen, sier Kjerstin Fyllingen som er landssjef for Tryg Forsikring i Norge.

61.000 vannskader
På ni måneder i 2010 ble det meldt inn drøyt 61.000 vannskader i private boliger og hytter. Det er 60 prosent mer enn året før, viser tall fra Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO). De totale erstatningene var rekordhøye 2,1 milliarder kroner.

- Det spesielle var også at områder i Norge, der det vanligvis ikke er slikt vær, i vinter fikk både langvarig streng kulde og store snømengder, sier Fyllingen.

Mange av skadene kom i forbindelse med streng kulde og frostskader på vannrør. I 2010 fikk Tryg meldt mer enn dobbelt så mange frostskader på boliger, sammenlignet med snittet for de fem foregående årene.

Eksplosiv økning
Forsikringsselskapet har analysert alle typiske vinterskader i perioden januar til mars 2010 og sammenlignet med tilsvarende skader for de samme månedene i årene 2005-2009. Overraskende nok er det Troms og Nordland, og kystområdene forøvrig, som skiller seg mest negativt ut, med en eksplosiv økning i frostskader, ifølge Kjerstin Fyllingen.

- I Nordland var omfanget av vann-, rør- og brannskader to og en halv ganger så høyt sammenlignet med hva vi normalt forventer. I Troms registrerte vi en femdobling.

- Man skulle i utgangspunktet tro at nordmenn flest er vant med strenge vintre og til å ta forholdsregler mot frost og kulde. Derfor er vi både overrasket og bekymret over den eksplosive økningen, fortsetter hun.

Fyllingen minner om at det i forsikringsavtalen står oppført hvilke forpliktelser du selv har for å forebygge skader.

- Er det årsakssammenheng mellom frostskaden og at forutsetningene i avtalen ikke er overholdt, kan erstatningen bli redusert, sier hun. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag