*Nettavisen* Nyheter.

Rekordmange usolgte boliger

Aldri har så mange slitt med å selge boligen sin.

22.05.08 17:07

Antall usolgte boliger hoper seg opp til rekordstore nivåer. Økningen er dramatisk. Samtidig viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå at boligomsetningen går ned.

I første kvartal 2008 ble det omsatt 25.972 boliger, mot 27.301 i første kvartal 2007. Dette er en nedgang på 4,8 prosent.

Tall fra Finn.no bekrefter den økende ubalansen i markedet. Mens det er stadig færre bolighandler som går i boks, er det rekordmange som ønsker å selge.

(Oversikten under viser økningen i tilbudet av bruktboliger de siste månedene):

26. mars: 15.125

08. april: 16.267

24. april: 17.922

14. mai: 18.186

22. mai: 20.380

Kilder: Finn.no/Nettavisen

Det er nå hele 20.380 brukte boliger til salgs på Finn.no. Antallet har økt med hele 35 prosent på bare bare to måneder: Fra 15.125 boliger den 26. mars, til dagens 20.380.

Antall nye boliger til salgs har i samme periode økt fra 15.541 til 16.804. Her kan det imidlertid se ut til at toppen er passert, ettersom nybyggingen er kraftig redusert etter jul.

- Stabilt sideleie
- Det er åpenbart at etterspørselen etter boliger ligger i stabilt sideleie. Tilbudet av brukte boliger fortsetter å øke, men det er noe redusert tilbud av nye boliger, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til Nettavisen.

Inntil nedgangen i tilbudet av nye boliger oppveier økningen i tilbudet av brukte boliger, vil det ha negativ effekt på prisene, tror Øye.

Det høye tilbudet av boliger har hatt effekt på prisene i bruktmarkedet.

Tallene fra SSB viser riktignok at prisene i snitt var 8 prosent høyere i første kvartal i år, enn i første kvartal 2007. Men disse tallene inkluderer også omsetning av nye boliger.

2,3 millioner
Gjennomsnittsprisen per bolig i SSBs statistikk var 2,3 millioner kroner i første kvartal. Sammenlignet med nivået i fjerde kvartal 2007, var prisene uendret i første kvartal i år. Dyrest er boligene i Oslo, der en gjennomsnittsbolig kostet 3,4 millioner kroner.

Det er den månedlige boligprisstatistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) som markedet er mest opptatt av.

Den viser at pristoppen ble nådd i fjor sommer. Utover høsten falt prisene med oppunder fem prosent. Så steg de igjen i årets tre første måneder, for så å stagnere i april. Prisene er nå omtrent uendret fra samme tid i fjor.

Mange tror nå at den dramatiske økningen i antall usolgte boliger den seneste tiden vil resultere i nytt boligprisfall.

- Vi tror nok sannsynligheten fremover er større for et prisfall enn en oppgang, sa EFFs nestleder Torbjørn Ek på pressekonferansen da de siste pristallene ble lagt frem i slutten av april.

NEF og EFF legger frem boligprisstatistikken for mai om en drøy uke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag