*Nettavisen* Nyheter.

Rekordoptimisme i boligmarkedet

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Men økt tilbud kan bremse prisveksten fremover, tror DnB Nor Eiendom.

31.05.10 12:46

DnB Nor Eiendoms forventningsbarometer for andre kvartal viser at rekordlave fem prosent tror at boligprisene vil synke.

LES OGSÅ:Uenige boligeksperter

Under finanskrisen - altså i perioden 2007–2008 - trodde mer enn hver fjerde nordmann på nedgang i boligprisene. Det toppet seg i fjerde kvartal 2008, da hele 53 prosent trodde at boligprisene ville falle.

LES OGSÅ:Kvinnereir åpent for menn

Ingen bonanza
Av de ferske DnB-tallene fremgår det at to av tre tror boligprisene vil øke, men få tror det er duket for en skikkelig opptur.

- Jeg synes det er et hovedpoeng i undersøkelsen at 60 prosent tror boligprisene vil øke noe, mens kun fem prosent tror prisene vil øke mye, sier salgsdirektør Kent Victor Syverstad i DnB Nor Eiendom til Nettavisen.

Tirsdag legger Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) frem boligprisstatistikken for mai. Dette er det nærmeste man kommer en offisiell boligprisstatistikk i Norge.

Færre på visning
DnB Nor Eiendom tror veksten i boligprisene vil avta noe fremover. Meglerselskapet viser til det økende tilbudet. De har registrert at antall interessenter per bolig de har hatt til salgs har gått ned fra åtte til seks fra april til mai.

- Dette er kanskje ikke overraskende når volumet går fra 15.000 til over 18.000 på Finn.no, men uansett tror vi dette vil påvirke prisene de nærmeste måneder hvis trenden varer, og det kommer bra med objekter i markedet også i juni. Tilbud versus etterspørsel vil avgjøre boligprisveksten i sommer, da det ser ut som de øvrige faktorer som rente, arbeidsledighet, lønnsoppgjør og usikkerhet ligger rimelig stabilt, sier Syverstad.

Boligprisene steg med 1,5 prosent i april sammenlignet med mars, og boligprisene har steget i 14 av de siste 15 månedene. Prisene i april 2010 var i gjennomsnitt 9,9 prosent høyere enn i april 2009.

- Da apriltallene ble lagt frem stilte vi spørsmålstegn, og lurte på om dette kunne vare ettersom vi snart er tilbake til en situasjon der boligprisene stiger mer enn folks inntekter. Da er man fort i en situasjon som ikke kan vare lenge. Slik det ser ut akkurat nå er markedet med på å bremse med en betydelig økning i utbudet, men er det nok?, spør Syverstad.

DnB Nor Eiendoms undersøkelse har som formål å avdekke holdninger og fremtidstro i et toårs perspektiv når det gjelder utviklingen i boligprisene i eeget område, samt egen personlig økonomisk utvikling. Undersøkelsen gjennomføres som telefonintervju, og er basert på et representativt utvalg av 1000 personer.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.