*Nettavisen* Nyheter.

Rotteskade kostet to millioner kroner

Foto: Keilen, Berit (SCANPIX)

Nå trekker rottene inn i varmen.

24.10.11 12:28

Når vinteren nærmer seg gjelder det å være på vakt. Rotter kan gjøre svært stor skade i en bolig, skriver Lokalavisa Øyene.

- Den dyreste rotteskaden vi har dekket, kom på 2 millioner kroner. Da måtte et helt hus totalrenoveres etter at rottene hadde herjet, forteller takstsjef Gunnar Leira i Tryg, som har sendt ut pressemeldingen vi siterer fra.

Årlig behandler Tryg en rekke saker som gjelder rotteskader på bygninger.

- Rotter regnes som et av de fremste skadedyrene på verdensbasis. De kan i løpet av kort tid gjøre stor skade på en bolig, sier Leira.

Rev huset og flyttet

En Tryg-kunde rev huset, solgte tomten og flyttet sin vei etter å ha vært utsatt for rotteangrep.

- Det hender fra tid til annen at vi har tilfeller med svært omfattende skader. Da har rottene gjort så stor skade i bygningskonstruksjonene at det trengs utstrakt rehabilitering. Men heldigvis er de fleste rottesakene vi har av moderat størrelse, forteller takstsjefen.

- Hvis rottene oppdages i tide og det gjøres noe med problemet, kan man unngå omfattende skader, sier Gunnar Leira.

- Du bør søke hjelp raskt dersom du oppdager rotter inne i huset. Rotter har en formidabel formeringsevne. Får du én gravid hunnrotte i huset, kan du under optimale forhold risikere å få en bestand på 60 individer etter bare fire måneder, sier han.

Vær obs ved kjøp av bolig

Leira påpeker også at mange av rotteskadene meldes i forbindelse med eierskifte av bolig.

- Folk bør absolutt gardere seg ved boligkjøp, særlig om man kjøper hus som er noen år. Still relevante spørsmål til selger/megler, sjekk hvem som har avholdt takst (meglerforetakets egne eller frittstående takstfolk), undersøk om det foreligger "egenerklæring" fra selger (særlig i forbindelse med eierskifteforsikring), etterspør tilstandsrapport (til forskjell fra en "vanlig" verditakst) og utøv undersøkelsesplikten som kjøper. Ved eventuelle mistanker om skadedyr, bør man ta forbehold ved bud/kjøp, sier den erfarne takstsjefen.

Slik kan du unngå at rottene flytter inn hos deg:

  • Vær spesielt oppmerksom om høsten og vinteren når det blir kaldt ute. Rottene søker etter varme omgivelser og leter etter åpninger for å komme seg inn.
  • Vær også oppmerksom dersom det er gravearbeider i nærheten av huset. Rottene bor i grunnen og i kloakksystemet, og vil ofte komme opp når det graves.
  • Unngå at rottene finner noe å spise. Pass på at matavfall legges i lukkete beholdere og ha lokket godt på søppelspannet. Har du husdyr eller liker å mate fuglene, må du unngå at rottene får tak i den samme maten. Ikke la rottene få fråtse i nedfallsfrukt og komposthauger.
  • Hold øynene åpne for rottenes visittkort: Avføring og urinflekker.
  • Unngå åpne kjellervinduer, særlig i den kritiske perioden senhøstes når kulden setter inn.
  • Pass på at det ikke er åpninger i grunnmur eller kledning og tett igjen med rottenett om nødvendig.
  • Hold eiendommen med gårdsrom, garasje, lagerplasser, kjeller og loft ryddig. Ved og materialer bør lagres med minst 50 cm avstand til vegg og minst 35 cm opp fra bakken. Bed og busker tett inntil husveggen kan skjule rotter på vandring.
  • Har du mistanke om at du har fått rotter i huset – bruk ørene! Rottene er ikke lydløse, men de er mest aktive om natten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag