*Nettavisen* Nyheter.

Så lett tømmer de huset ditt

Foto: Scanpix

Nå bryter tyvene seg inn når som helst. Se de nye metodene - og hva de tar.

11.06.08 08:44

Hver eneste dag slår innbruddstyver til mot norske hjem. Bare i fjor fikk 25.608 hus, leiligheter og hytter uønsket besøk av tyver.

Men selv om tallene de siste årene har gått noe nedover, er problemet fortsatt stort - særlig nå på sommeren. Trenden er at innbruddstyvene er blitt mer dristige, og mer profesjonelle.

- Det vi ser er at tyvene blir frekkere og frekkere, sier informasjonssjef Jack Frostad i If Skadeforsikring til Nettavisen.

Les også:Slik lurer du tyven i sommer

Barn alene hjemme
Innbruddstyvene er blitt så frekke at de løfter glasset ut av vindusrammen, og tar seg inn i husets andre etasje, mens folk ser på tv i første etasje.

Tyvene er blitt mer vågale, og de går nå raskere inn og ut av hus. Og vil de inn, så kommer de inn.

Frostad har mange eksempler på tyvenes frekkheter:

- De går inn i hus mellom klokken 14 og 17 mens ungene er alene hjemme, fordi de vet at ungene ofte sitter på rommet og spiller høy musikk, sier han.

Ikke sjelden skjer tyveriene mens folk er hjemme, mens de sover, henter avisen i postkassen eller er ute på terrassen.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Politiet

Spionerer før de slår til
Og selv de som har tyverialarm, bør ikke føle seg for trygge nå om dagen:

- De går stadig oftere inn gjennom et vindu i andre etasje fordi mange har prioritert bare å alarmsikre første etasje. Dessuten er de såpass frekke at de spionerer og holder et hjem under oppsikt, og går inn i første etasje når de ser at det gjøres rent i etasjen over, sier Frostad.

Men som regel ønsker tyvene å ta seg inn gjennom husets dører, siden det da er lettere å få ut tyvegodset. Dører med vindu og innvendig vrider på låsen, er derfor drømmen for tyven som bare kan knuse glasset, vri låsen rundt og gå inn.

Les også:Smykket seg opp med tyvegods

Tar iPod-en og kamera
Ifølge tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon, betalte forsikringsselskapene i fjor ut 386 millioner kroner i erstatning til uheldige nordmenn som fikk besøk av innbruddstyver i private hjem.

- Det vi ser er at det gjøres raske brekk. De går fort inn og fort ut igjen, og tar med seg lett omsettelige ting som de kan legge i en bag eller en ryggsekk, gjerne moderne duppedingser som Ipoder og elektroniske kameraer, sier Frostad til Nettavisen.

Tyvene er veldig bevisste på hva de tar med seg.

- De er veldig bevisste på hva som lar seg selge i markedet. Mye av det som stjeles havner på markeder i utlandet, men mange nordmenn støtter virksomheten gjennom å kjøpe tyvegods, sier informasjonssjefen.

- Idyllen over på landet
Forsikringsselskapet ser imidlertid en klar forskjell på by og land når det gjelder innbrudd.

- De jakter etter nøyaktig det samme, men det er ofte lettere å ta seg inn i hus på landet. For det er ikke alle steder på landet de har lært seg å låse døra, sier Frostad.

Han har derfor et klart råd til folk som bor på bygda:

- Folk på landet bør ta virkeligheten inn over seg nå. Idyllen på landet er for en stor del historie, sier han.

Låser du ikke døra, kan det få konsekvenser for forsikringsoppgjøret.

- Vi krever jo at det skal være forsvarlig låst. Så det er klart at det straks er et erstatningsproblem for den som går fra huset ulåst, sier Frostad.

En trend er også at en del innbrudd utføres bare for å få tak i bilnøkler, siden dagens biler er så tyverisikre at man må ha nøkkel for å kunne stjele dem.

- Det er mer jakt på bilnøker i private hus og hjem, sier Frostad.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Boligbygg

Flere alarmer hjelper
Innbruddstallene fra i fjor var 7,5 prosent lavere enn året før, men fortsatt er det tale om et høyt antall innbrudd,.

Siden tidlig på 2000-tallet har antallet gått ned med nærmere 15.000 innbrudd i året.

Boligalarmen får æren for den positive utviklingen:

- Det er mer og mer alarmer i norske hjem. Det har helt klart mye å si, selv om alarmen heller ikke hindrer innbrudd i alle sammenhenger. Tyvene spekulerer i utrykningstiden vaktselskapene har. De tar et brekk, går raskt inn og raskt ut og tar med seg det de klarer i løpet av en ti minutters tid, sier Frostad, og legger til:

Det er likevel helt klart at tyvene først velger boligene som er uten alarm.

- Fortsatt er det såpass mange som ikke har alarm, så tyven har nok å ta av ved å gå forbi de husene som har alarm. De skygger unna de som har alarm, og så går de til naboen som ikke har, sier Frostad.

Bandene flytter seg
De mest profesjonelle tyveribandene er imidlertid vanskelige å få tak i, fordi de raskt flytter seg fra område til område.

- I det ene øyeblikket opererer banden i Østlandsområdet, og i neste øyeblikk er det kanskje Nordvestlandet eller i Trøndelag de slår til. Det gjør jo bandene i håp om at det ikke skal være koordinert aktivitet over politigrensene, sier Frostad.

Mer fra Nettavisen.no/bolig:

Dette er en boligannonse

Hyttekjøp til superpris

Milliardær-datter nektes gårdskjøp

Noen råd til sikring
Et råd fra forsikringsselskapet er å installere en godkjent sikkerhetslås, en ekstra lås på døra. Dette vil gjøre det vanskeligere for tyvene å komme inn.

Men det er også lurt å sikre vinduene. De mest profesjonelle tyvene ser seg nemlig ut vinduer med vanlig listverk, der de enkelt tar av listene og løfter selve vindusglasset ut av rammen.

Dette kan ifølge If enkelt forbygges ved at man kjøper enveisskruer og setter inn i listverket rundt vinduene. Godkjente vinduslåser er også anbefalt, som vil gjøre det sikrere å lufte med mens du sover. Og reiser du bort er rådet klart; lukk alle vinduene!

Har du blitt offer for frekke innbruddstyver? ta kontakt med Nettavisen på jb@nettavisen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.