*Nettavisen* Nyheter.

Så mye økte boligprisene

2006 ble et jubelår for boligprisene. Sjekk oversikten fra ditt hjemsted.

02.01.07 17:56

GRATIS OPPSETT:Få Nettavisen på mobil

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) la tirsdag frem boligprisstatistikken for desember 2006.

Fra november til desember steg boligprisene med 0,2 prosent. Prisveksten justert for sesongmessige variasjoner var på 1,2 prosent.

Boligprisene i desember 2006 var 18,6 prosent høyere enn på samme tid i 2005.

Men om du tror at akkurat din bolig har steget så mye, må du nok tro om igjen. Det er nemlig store geografiske forskjeller.

I Oslo ligger gjennomsnittet på 15 prosents prisstigning, men du skal ikke lenger enn til Hamar før vi finner den laveste utviklingen på bare 7 prosent.

Den største prisstigningen finner vi på sør- og sørvestlandet: i Stavanger, Sandnes og Kristiansand steg boligprisene i snitt med 21 prosent.

Men selv innenfor en by kan det være store forskjeller på stigningen, den avhenger av hvilket strøk du bor i, og hva slags bolig du eier.

I dette dokumentet kan du se hele statistikken, og sjekke prisutviklingen på ditt hjemsted.

2007-spådommene
Boligekspertene har for lengst begynt å spekulere i hva som vil skje med boligprisene i det nye året.

Advokat og nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), Torbjørn EK, tror på fortsatt stigning i boligprisene i 2007. Han tror prisene vil stige med 12 til 14 prosent i år målt mot gjennomsnittet i fjor.

Petter A. Poppe i Poppe & Co spådde i begynnelsen av 2006 en oppgang på 30 prosent de neste tre årene. I romjulen fortalte han om sine spådommer for 2007.

- Jeg må erkjenne at jeg har vært for lite «bull» når det gjelder boligprisene. Jeg oppjusterer prognosen, og tror at boligprisene skal stige med mellom 15 og 20 prosent i 2007. De første 10 prosentene kommer før sommeren, sa Poppe til Finansavisen.

Oppgang på ti prosent
Sjefsøkonom i DnB NOR, Øystein Dørum tror 2007 vil bli et godt år for boligprisene, men ikke like godt som 2006.

- Renten kommer til å gå opp og vi har heller ikke sett full effekt av de renteendringene vi hadde i 2006. Arbeidsmarkedet vil også stige, men langt ifra så mye som i 2006. Arbeidsledigheten er på det laveste nivået på 20 år og det blir en bedring i reallønnen og kjøpekraften til folk i 2007. På den andre siden kommer rentesiden til å gi oss en negativ stimuli. Det kommer også til å komme flere boliger på markedet de nærmeste årene, noe som tynger boligprisene, fortalte han til Nettavisen like før jul.

- Vi tror på en oppgang på ti prosent som gjennomsnitt for 2007, og en oppgang på seks prosent fra desember 2006 til desember 2007, understreker Dørum.

Her kan du sjekke hva boligen din er verdt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag