*Nettavisen* Nyheter.

Se Hemsedal-paradiset

Foto: Frank Tolpinrud (Eiendomsmegler1/360foto)

Skinnfellgården tar deg tilbake til fortiden.

22.08.09 21:06

Kjøper du Skinnfellgården på Hemsedal får du en unik fritidseiendom. Bygningene oser av historie og original byggeskikk.

- Dette er unikt. Det har ikke vært noe tilsvarende for salg på aldri så lenge her, sier eiendomsmegler Håkon Wøllo i Eiendomsmegler1 på Hemsedal til Nettavisen.

SE BILDENE AV GÅRDEN NEDERST I SAKEN

Skinnfellgården ligger i tettstedet Tuv, 3-4 kilometer fra Hemsedal sentrum. Her er det flusst med turterreng rundt gårdstunet. Et populært offpiste-område ligger rett i nærheten.

Ifølge Wøllo planlegges det en utvidelse av skianlegget i Hemsedal slik at nedfartene kommer til Tuv. Da blir det så og si ski inn-ski ut til Skinnfellgården.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Frank Tolpinrud (Eiendomsmegler1/360foto)

Eiendommen ligger i et område regulert til spesialområde for kulturhistorisk verdi. Her er verken bo- eller driveplikt. Kommunen gir eier frihet til selv å velge hva eiendommen skal benyttes til. Til nå har eiendommen vært brukt til utleie.

SELGE HYTTA?Sjekk Meglerguiden

Ifølge Wøllo er bygningene i god stand. Det er imidlertid gjort moderniseringer på en slik måte at bygningene ikke har en utforming over det hele som er i tråd med det opprinnelige. Skal man bringe det tilbake til en slik standard, vil det påløpe noe omkostninger.

Eiendommen har et bruttoareal på 530 kvadratmeter, og et primærareal på 270 kvadratmeter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Frank Tolpinrud (Eiendomsmegler1/360foto)

Skinnfellgården består av en rekke historiske bygninger som er hentet fra forskjellige områder i Hallingdal.

Hovedbygningen «Klokkergården» ble brukt som embetsbygning. Klokkeren kunne bli satt inn som lærer, og bygningen kunne da bli benyttet som skole. Etter at Fastskoleloven trådte i kraft i 1860, ble det også et krav at hver kommune skulle ha permanente skoler som skulle erstatte omgangsskolene.

«I mange kommuner var økonomien dårlig og derfor ble klokkergården, som gjerne sto ved kirken eller på prestegården, benyttet som skolelokale. Folketradisjonen gjorde ofte klokkeren til en vettug kar, som syntes å være mer fornuftig enn presten. Klokkeren avholdt også konfirmasjon, og i tillegg skulle klokkeren samle barn og ungdom for å lære dem den kristne tro», heter det i salgsprospektet.

Følgende bygg står på tunet på Skinnfellgårdener:

- Klokkergården fra Nesbyen, opprinnelig fra ca. 1840

- Skulehuset fra Vats i Ål, opprinnelig fra ca. 1850

- Stabbur fra Ål, opprinnelig fra ca. 1600/1850

- Stabbur fra Hemsedal, opprinnelig fra ca 1875

- Trev/stall fra Hemsedal, opprinnelig fra ca. 1880

- Eldhus/korntørke fra Hemsedal, opprinnelig fra ca. 1850

Med Skinnfellgården kan man kanskje si at vintersesongen er sparket i gang. I følge hyttemeglere har det i sommer vært overraskende stor interesse for hytter på fjellet. Så spørs det om denne entusiasmen også vil gjelde mer sjeldne og kostbare eiendommer som denne på Hemsedal.

2286

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.