*Nettavisen* Nyheter.

Se opp for sommerens skyllebøtte

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Nå fryktes det frostskader på boliger.

17.11.11 21:28

Regnet i Sør-Norge i sommer gjør at grunnen er mettet av vann. Det vil føre til store skader nå som frosten har kommet.

Kulda har allerede meldt sin ankomst til Østlandet. Det meldes om minusgrader også de neste dagene.

Kombinasjonen av høy vannmetning i grunnen og vinterkulda byr på utfordringer: Dyptgående tele med frostskader på rør og vannledninger, og muligheter for frostsprengning på bygningsfundament og grunnmur.

- Vi frykter at disse problemene vil melde seg ganske raskt siden kulda har satt inn før det har lagt seg noe særlig snø på bakken, sier Thomas Nilsen, seniorrådgiver innen skadeforebygging i KLP.

Omfattet av forsikringen
Et godt snølag vil isolere og bidra til å «bremse» telen på vei nedover i grunnen, men dersom snøen uteblir, vil telen «skyte» nedover i grunnen. Det vil kunne skje raskt og telen vil etter all sannsynlighet stikke dypere enn vi er vant til.

- Det er først og fremst stikkledningene fra hovedledning til bygning som vil rammes. De større vann- og avløpsledningene er det såpass mye bevegelse i hele tiden at disse neppe fryser, sier Thomas Nilsen.

Heldigvis dekker eiendomsforsikringen slike frostskader, ifølge Nilsen.

- Vi dekker rørbrudd på disse stikkledningene under den vanlige eiendomsforsikringen, så lenge forsikringstaker har fulgt offentlige forskrifter og de lokale tilpasningene til disse, sier han.

Vintermatter
De aller fleste rør- og vannledninger er lagt frostfritt, det vil si om lag 1,5 til 2 meter ned i grunnen (i Sør-Norge). Det er grunn til å anta at disse dybdene, med de forutsetninger sommerens og høstens vær har lagt, ikke vil være tilstrekkelig for at ledningsnettet skal ligge frostfritt.

- Dette kan føre til mange uheldige og ubehagelige situasjoner, både for private husholdninger og ikke minst for kommunale eldreinstitusjoner, skoler og barnehager. Hvordan ville hverdagen på et sykehjem arte seg dersom tilgangen på rennende vann i krana plutselig forsvant? spør Nilsen.

Det er imidlertid noen enkle tiltak som kan settes i verk dersom snøen uteblir og kulda kommer for fullt. Såkalte vintermatter (for eksempel Glava), eller annet egnet isolasjonsmateriale, kan legges direkte på bakken over vann- og avløpsledningene. De vil kunne fylle den samme oppgaven som snøen vanligvis ivaretar, opplyser KLP Skadeforsikring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag