*Nettavisen* Nyheter.

Selg boligen din selv

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Konkurransetilsynet vil at du skal få slippe til på Finn.no uten megler. Det er store summer å spare.

09.01.09 16:14

Til nå har du ikke kunnet annonsere boligen din for salg på de populære boligportalene Finn , Zett og Tinde uten å bruke megler eller advokat.

Går det som Konkurransetilsynet vil , skal du snart kunne ta hånd om boligsalget helt selv.

- Må få velge
- Tilgang til nettportalene betyr at eiendomsmeglere og advokater møter økt konkurranse fra andre aktører og privatpersoner som vil selge boligen selv. Vårt forslag vil kunne føre til større valgfrihet og lavere priser for forbrukerne, sier seksjonsleder Eivind Stage i Konkurransetilsynet.

Bare klikk deg inn på internett, legg ut annonsen du har laget for boligen din, og du er i gang med salget.

Kreative
Det finnes allerede flere alternativer for dem som vil selge boligen sin uten hjelp fra megler. Noen velger nettsteder som surf.no , mens andre er mer kreative og går på Facebook med boligen sin , eller YouTube.

Fordelen med Finn.no og de andre spesialiserte boligportalene er selvfølgelig at du når langt flere potensielle kjøpere. I tillegg er fremgangsmåten grei. Her ligger det bøttevis av annonser for boliger som ligner din egen. Du trenger ikke finne opp kruttet på nytt når du skal utforme boligannonsen din.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Huseiernes Landsforbund)

Aller mest penger sparer du på å fikse alt selv. Men tør du det?

Bra for lommeboka
Den største besparelsen får du uansett på meglerhonoraret. Det kommer fort opp i 50.000 kroner på en bolig til 2,5 millioner kroner. I tillegg kommer ansalgsvis 15.000 kroner i annonseutgifter. Besparelsen blir da 65.000 kroner. 8000 - 9000 kroner må du regne med til takstmann. Bruker du en advokat til oppgjøret, vil dette koste fra 5000 kroner og oppover. Her må du sjekke ut ulike tilbydere.

Med mindre du ikke er svært oppegående på kjøp og salg av bolig, bør du til en viss grad lene deg på eksperter. Her er en fremgangsmåte du kan følge.

1. Skaff en advokat som tar seg av oppgjøret for deg

2. Få en takst på boligen din.

3. Ta bilder og lag annonse

4. Hold visninger selv

I praksis vil du kunne foreta salg av boligen din helt selv. Likevel vil nok de fleste raskt finne ut at det lønner seg å bruke en advokat eller megler til oppgjøret. Det er store verdier det er snakk om, og et komplisert regelverk. Kjøperen av boligen din vil nok for eksempel sette pris på å få overta boligen din uten heftelser.

Advokat og takstmann
Alle advokater kan bistå ved boligsalg, bare de har visse forsikringer på plass. Du finner lett en advokat til å bistå deg ved hjelp av google. Søk for eksempel på «boligadvokat». Alternativt kan du gå inn på Finn.no sine boligsider og søke fram alternative advokater ved å skrive «advokat» i søkefeltet. (Ikke alle du får opp selger oppgjørstjenester alene - mange advokater har spesialisert seg på eiendomsmegling).

En takst må du ha på boligen uansett om du selger gjennom megler eller alene. Finn en takstmann på hjemmesidene til Norges Takseringsforbund , og du har «minimums-dokumentasjonen» du trenger.

Moro
Så er det bare å gå i gang med den morsomste delen av jobben: Lage annonsen for boligen din. Begynn med å se på hvordan andre annonser for tilsvarende boliger i samme område er utformet på Finn.no. Du trenger ikke finne opp kruttet på nytt. Her er det nesten bare å klippe å lime.

Skal du for eksempel selge enebolig i Drammen, går du bare inn på avansert søk på Finn.no. Her definerer du selv de kriteriene som passer best til din bolig, og får opp kanskje noen titalls boliger som ligner din egen. Så er det bare å velge noen annonser, og plukke det beste fra disse.

Bildene tar du selv. Er du ikke så kyndig med digitalkamera og bildebehandling, er det helt sikkert en i familien, en kollega, eller en venn eller nabo som kan hjelpe deg.

En grei huskeregel : Ikke overselg boligen din. Husk at potensielle kjøpere også skal på visning.

Derimot kan det lønne seg å tenke litt kreativt når det gjelder det som er helt unikt for din bolig. Unngå svulstig meglerspråk og flosklene som florerer i Finn. no-annonsene. Ved hjelp av stikkordene «bringebærfingre» og «5-mila i hagen» ble enebolig i Oslo solgt på rekordtid sist høst. Riktignok var det en tekstforfatter som laget annonsen, men eksempelet viser at det kan lønne seg å tenke litt utradisjonelt.

Så gjenstår møtet med potensielle kjøpere. Du holder visningen selv. Sørg for å ha det ryddig og rent, men bruk ikke tid og penger på oppussing og styling. Når du er din egen visningsassistent, har du en egen entusiasme som mange visningsassistenter mangler. Du kan også svare på kuriøse spørsmål om boligen din som megler og visningsassistent ikke vet svaret på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag