*Nettavisen* Nyheter.

Selger med 20 prosent rabatt

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Sliter med å bli kvitt leiligheter på St. Hanshaugen.

En leilighet i Casparis gate 7 selges med betydelig rabatt i forhold til takst. Årsaken er usikkerhet rundt borettslagets økonomi.

Borettslaget består av 120 leiligheter. Det ble etablert i 2007 etter at utbyggere hadde overtatt bygården som for det meste besto av utleieenheter.

SELGE?Prøv Meglerguiden

Flere leiligheter ble solgt på ordinært vis i privatmarkedet. Så ble det finanskrise og boligkrise, og leilighetene lot seg ikke lenger omsette.

Da valgte utbyggerne å selge unna leiligheter for en lav pris til investorer. Noen kjøpte fem leiligheter, andre ti eller flere.

Nå vil både investorer og beboere at investorene kommer seg ut.

3-romsleiligheten på 57 kvadratmeter selges for 1.680.000 kroner, inklusive fellesgjeld på 290.000 kroner. Verditaksten er på vel 2 millioner.

En rabatt på 18 prosent i dagens marked er mye. Mange tilsvarende leiligheter i sentrum rives vekk langt over takst.

- Har utfordringer
- Dette er et nyetablert borettslag, og de har utfordringer. Det går på finansiering, og at en høy andel av leilighetene eies av investorer, sier eiendomsmegler Christoffer Aksjer hos Poppe & Co til Nettavisen.

Han opplyser at det har vært problemer med finansieringen av borettslaget, men at man nå har fått en ny og langsiktig avtale på plass med BN Bank.

Nå har man kanskje sjansen til å gjøre et godt kjøp - dersom man har tillit til at borettslaget kommer skikkelig på fote.

- Når det er usikkerhet, vil det alltid ha en effekt på prisen, sier Askjer.

Plan lagt
Borettslagets strategi er at man nå skal bruke et par år på å få solgt investorenes leiligheter til privatpersoner, fremfor å legge et stort antall leiligheter ut for salg med en gang.

Investoren som eier leiligheten som nå selges, har 16 andre leiligheter i borettslaget. I likhet med flere av de andre investorene eier i borettslaget, leier han ut de fleste.

Totalt er det 70 av de 120 leilighetene som nå eies av privatpersoner. Etter at individuell refinansiering er foretatt, har den aktuelle leiligheten lav fellesgjeld. Men borettslaget i Casparis gate er i utgangspunktet et lavinnskuddsborettslag, og flere av de andre leilighetene har høy fellesgjeld.

Da finanskrisen satte inn for et par år siden gikk det spesielt hardt ut over markedet for såkalte lavinnskuddsleiligheter. Disse var ofte organisert i borettslag. Da lovgivningen på dette området ble liberalisert for noen år siden, ble det attraktivt for investorer å finansiere utbyggingsprosjekter med høy gjeld. Borettslagene hadde ingen sikringsordninger slik den tradisjonelle borettslagsmodellen har hatt. Men hvem bryr seg med det i et brennhett boligmarked?

Da renten steg og finanskrisen rammet, var det mange unge boligkjøpere som ikke greide å betjene fellesgjelden. I tillegg var det et problem at mange leiligheter var kjøpt av investorer som trodde de skulle gjøre en rask gevinst på videresalg. I disse borettslagene uten sikringsordning fikk andelseierne kollektivt ansvar for de finansielle forpliktelsene til de som ikke kunne betale.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag