Bo

Søkkrik på boligkrise

Arne Hvidsten er snart god for en milliard. Unge boligkjøpere risikerer en smell.

Hvidsten Eiendom har tjent millioner av kroner på å bygge om gamle gårder i Oslo sentrum, og selge små, trendy leiligheter med lavt innskudd. Econ analyse-direktør Jan Høegh antyder at det ikke er like stor fart på de små, rå leilighetene lenger.

Høegh er redd de unge har kjøpt en ballong.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er ingen tvil om at det har vært veldig gode penger på den type bolig, i perioden da dette var som heitest, sier Jan Høegh i Econ analyse til NA24.

Icon City Residence, Living in a box og Grünergarden er boligprosjekter sentralt i Oslo, som har det til felles at de har lavt innskudd, høy fellesgjeld og lite boligareal.

- Jeg kan bekrefte at det er denne type prosjekter jeg tenker på, sier Høegh.

Små og trendy
I tillegg er alle tre prosjekter i paraplyen til den lille bedriften Hvidsten Eiendom, et eiendomsselskap som har spesialisert seg på å bygge om næringsbygg til små, trendy ungdomsleiligheter i Oslo sentrum.

Selskapet, der Arne Hvidsten er styreleder og Kjell Arne Hvidsten er daglig leder, hadde i 2005 et resultat på 62 millioner kroner. 55 millioner stammer fra salg av Atlasgården, et ombygd boligprosjekt i Gamlebyen i Konowsgate 8, og Strømsveien 20, et hybelhus på Galgeberg.

- Vi startet for 15 år siden, med å leie og kjøpe eiendom. Vi kjøpte i 1996 og rehabiliterte og solgte med fortjeneste. Det betyr ikke nødvendigvis at vi har tjent mye fordi vi har bygget små leiligheter. Det å ha vært med på eiendomsmarkedet siden begynnelsen av 90-tallet har vært god butikk, sier Hvidsten.

Etter det NA24 erfarer er Arne Hvidsten snart god for en milliard kroner.

- Ingen kommentar til personlig formue, sier Arne Hvidsten til NA24.

Hvidsten Eiendom holder til i en gammel ærverdig bygård bak Slottet, i Inkognitogaten 26.

- Det var voldsom oppblomstring en kort periode av leiligheter med lite innskudd og stor fellesgjeld. Markedsføringsmetodene var jippopreget, boliger ble solgt med flatskjerm og champagne på visning, sier Høegh.

Kanskje ikke så bra?
Men i ettertid har det kommet for en dag at boligene kanskje ikke var så attraktive som man kunne få inntrykk av på flottenfeier-visningene.

I Icon City Residence i Gamlebyen sier Plan- og bygningsetaten at det ikke var forsvarlig å bo, etter at innflyttingen har vært utsatt ved flere anledninger. Mange unge har uttrykt misnøye med utbygger, som er Hvidsten Eiendom.

- Det er en stygg og lei sak. Her har ikke entreprenørene overholdt fristene. Til våren når det er grønt skal alt være strøkent. Tross dette selger de som selger med høy fortjeneste, det er fortsatt tøffe leiligheter. Selv om entreprenøren var ivrig og vi ikke hadde gode nok rutiner for å sjekke fellesarealet, så gjør vi så godt vi kan for å få alt på plass, lover Hvidsten.

- Vi og Forbrukerrådet var bekymret for en del av disse prosjektene, og om kjøperne var klar over hva de gikk inn kontrakt på, sier Høegh.

- Kjøperne risikerer å ikke få tilbake pengene sine. Det er ikke urimelig med et lite tap på ny bolig, men man kan havne i en situasjon der man med lite egenkapital synes det er morsommere å stikke av, ved for eksempel å reise på interrail, enn å betale på fellesutgifter. Disse leilighetene er organisert som borettslag, og hvis naboen stikker må de som er igjen betale. Det kan bli ganske grisete. Selv om dette er å male fanden på veggen, sier Høegh.

- Det er klart man kan dra sånne scenarier, men jeg tror ikke på det, sier Hvidsten.

- Jeg er ingen skurk
Det finnes flere prosjekter enn Hvidsten Eiendom sine som består av ombygd næringseiendom til små leiligheter.

«Det går ikke an å tjene penger i Norge, her råder janteloven»

Arne Hvidsten

- Det er mange som har den typen prosjekter. Jeg var først ute og har brandet meg bra. Men det går ikke an å tjene penger i Norge, her råder janteloven, sier Hvidsten.

Han sier han er vant til å få juling, men skjønner ikke hvorfor det alltid er han som skal tas, når det er så mange andre å ta av.

- Det finnes mange som tar tomteleie på festeavtale, andre finansierer opp til 90 prosent. Bare så jeg ikke blir den busa som spekulerer i de unge. Målgruppen har vært 20 til 40 år og lånene jeg har ordnet dem har vært langt rimeligere enn de hadde ordnet selv. Det er en genial modell for unge mennesker.

- Jeg kunne tjent mye mer på å leie ut tomtene, som andre har gjort, istedet for å la de følge med på kjøpet. Jeg har ikke vært den som har dratt det lengst, men jeg har blitt mye omtalt fordi jeg har markedsført meg og hatt kule konsepter. Det er riktig. Jeg er ikke noen skurk, sier Hvidsten.

Fellesgjeld
Prosjektene i for eksempel Living in a box koster fra 199.000 kroner - i egenkapital. Oppå dette kommer fellesgjelden.

- Det som er viktig er at i prosjektene mine har det vært 30 prosent egenkapital og 70 prosent borettslagsfinansiert. Det er kun ett prosjekt med 25 prosent egenkapital. Jeg er litt lei av at når Obos gjør det, er det sosial boligbygging, mens når jeg gjør blir jeg en gjort til en syndebukk, sier Hvidsten.

- Det skrives ikke om at de unge sliter med å selge leiligheter til dobbel pris av det de ga til meg. Alle som har handlet bolig av meg har tjent penger. Jeg selger boliger som er kule, sier Hvidsten.

- Høegh sier til Dagens Næringsliv at det ikke er like stor fart på salget av de råeste, minste prosjektene med lave innskudd og høye fellesgjeld.

- Det er nok riktig, men det er lenge siden jeg har solgt ut mitt. Men faen, folk må få opp øynene og åpne for å bygge smått, ikke alle har lyst til å kjøpe leilighet med andre og dusje i samme dusj, mener Hvidsten.

- Jeg har vært flink
- Du har tjent gode penger på eiendom.

- Jeg har vært flink til å kjøpe når det er billig å selge når det har vært oppe. Og jeg har laget produkter som folk vil ha. I Norge er det ikke lov, fy faen det er jantete, sier Arne Hvidsten.

Direktøren i Econ har likevel en optimistisk melding til de som har kjøpt seg «en liten boks» å bo i.

- Vi tror ikke på et ordentlig tilbakeslag i boligmarkedet.

Hvidsten har ingen «småboks-prosjketer» på Oslomarkedet lenger, men har planer om å bygge skyskrapere i Thailand.

comments powered by Disqus

Flere saker

Annonse

- Norge bryter EØS-reglene

- Norge bryter EØS-reglene

Lokale særkrav gjør bussene dyrere: - Vondt å se på

Lokale særkrav gjør bussene dyrere: - Vondt å se på

Slik styler du boligen din for salg

Slik styler du boligen din for salg

Dette skal du se etter på visning

Dette skal du se etter på visning

Slik lever du livet når barna flytter ut

Slik lever du livet når barna flytter ut

Lurt å være på SeMinBolig.no

Lurt å være på SeMinBolig.no

Bruker bolignettverket SeMinBolig.no for å oppnå drømmepris

Bruker bolignettverket SeMinBolig.no for å oppnå drømmepris

Dette gir deg økt verdi på boligen før salg

Dette gir deg økt verdi på boligen før salg

Hvor mye ble nabohuset solgt for?

Hvor mye ble nabohuset solgt for?

QUIZ: Kan du alle begrepene i en boligannonse?

QUIZ: Kan du alle begrepene i en boligannonse?

Test dine kunnskaper om boligord.

Slik kan du gjøre et godt hyttekjøp

Slik kan du gjøre et godt hyttekjøp

Nordmenn kjøper hytter som aldri før.

10 tegn på at det er på tide å finne fram hagemøblene

10 tegn på at det er på tide å finne fram hagemøblene

Få den fineste balkongen eller hagen nå.

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Slik velger du riktig dusj.

Stue og kjøkken under åpen himmel

Stue og kjøkken under åpen himmel

Trenden er tydelig. Husets nyeste rom har ofte grønne vegger, men ikke noe tak.

Det er en dårlig idé å kjøpe bolig i 2016

Det er en dårlig idé å kjøpe bolig i 2016

7 grunner til å IKKE kjøpe bolig i år.