Gå til sidens hovedinnhold

Solgt for 50 prosent over takst

Mange huskjøpene har den siste tiden blitt lokket av lave prisantydninger. Salgsprisen har i enkelte tilfeller vært opp til 50 prosent over den annonserte prisen.

Det er en kjent sak at eiendomsmeglere bruker lave prisantydningen for å få folk på visning, og sette i gang budrundene.

- Lokkepriser kaller Forbrukerombudet fenomenet. Det som ligger i en prisantydning, er en objektiv vurdering fra mekler sin side av hva en leilighet faktisk skal gå for. Prisantydningen skal gjenspeile markedet og standarden på leiligheten, sier Forbrukerombud Bjørn Erik Thon til Bergens Tidende.

En undersøkelse avisen har gjort viser at leiligheter på Landås og Laksevåg i Bergen nylig ble solgt for mellom 30 og 50 prosent over prisantydning. Eiendomsmeglere i Bergen regner med at objektene i snitt går 20 prosent over antydningen.

- Det er ingen eksakt vitenskap å sette riktig prisantydning på en leilighet. Takst er en verdi takstmannen setter på den tekniske standarden på leiligheten. Eiendomsmekleren bør på den andre side kjenne markedet, og bør komme med en riktig prisantydning, forklarer Thon.

Det er viktig at opplysningene den potensielle kjøper får ikke er uriktige eller villedende.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot