*Nettavisen* Nyheter.

Solgte over takst

Foto: Nordvik & Partners/Finn.no (Nordvik & Partners/Finn.no)

60 på visning ga rift om Vestkant-perle.

21.01.09 14:39

- Dette var veldig bra. For fortsatt går mye av de gode objektene under takst, sier eiendomsmegler Thomas Anmarkrud Kiligitto hos Nordvik & Partners til Nettavisen.

Leiligheten det er snakk om er på 102 kvadratmeter og ligger i Sigynsgate, i et meget eksklusivt strøk ved Frognerparken.

SELGE BOLIG? Velg og vrak blant 200 meglere

MINRENTE:Få det beste boliglånet

Salget av Sigyns gate 1 gir fornemmelser fra en helt annen tid i boligmarkedet. Folk strømmet til visningene, som var sist søndag og mandag denne uka. Hele 60 stykker var innom, mens 40 satte seg på liste. 7 budgivere sørget for at prisen endte på 4.510.000 kroner - 7,5 prosent over takst.

- Tre måneder siden sist

I annonsen på Finn.no hadde Kiligitto gått ut med den prisantydning på 3.990.000 kroner.

- For min del er det tre måneder siden jeg sist solgte til over takst, sier Kiligitto til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stig Martin Solberg (Nettavisen)

- Det er mer optimisme i markedet nå. Det er flere på visning. Men det er folk som ønsker å gjøre gode kjøp. De vil gjerne holde seg under prisantydning eller takst, sier Kiligitto.

Han er ikke tvil om a det er rentenedgangen som har fått flere boligkjøpere ned fra gjerdet.

Det er særlig for boliger inntil 4 millioner kroner det har løsnet. De er mer rentefølsomme. Det er lettere å få lån i banken til kjøp i denne prisklassen, enn dersom du kommer og vil finansiere en leilighet til 10 - 12 millioner kroner.

- Flere vil kjøpe

Samtidig er det mange som leier bolig i prisklassen inntil 4 millioner kroner. Etter rentenedsettelsene vil de heller kjøpe sin egen enn å betale dyr leie.

Ifølge Kiligitto er det tyngre å selge boliger i prisklassen 10 millioner. Her er bankene mer restriktive med lån, dels fordi verdiene på disse boligene er mer usikre. Det er heller ikke å se mye å velge i på leiemarkedet i denne prisklassen.

Her er eksempler på 2 andre leiligheter Kiligitto har solgt nylig:

ADRESSE

ANTALL PÅ VISNING

ANTALL PÅ LISTE

TAKST

SOLGT FOR

Sofiesgt. 70A (3-roms, 68 kvm)

40

20

2,95 mill.

2,8 mill.

Bjerregaardsgt. 64B*

6

-

2,5 mill.

2,35 mill.

* Bud på 2,1 lå inne fra før jul

Også for meglerne i Garanti Eiendomsmegling i Gamle Oslo har det løsnet etter nyttår.

- Vi har flere treff på våre annonser på nettet, og det er flere på visning, sier eiendomsmegler Trond Øye til Nettavisen.

Rentekuttet funker

Øye tror det er rentenedsettelsene som har fått fart på folk. De kommer ned fra gjerdet.

LES MER OM EIENDOMSMARKEDET PÅ NETTAVISENS BOLIGSIDER

- Det er klart det fortsatt finnes noen «krakknisser» der ute - folk som gjerne vil ha 30 prosent rabatt. Men de er ikke så mange, sier han.

- Mange leier i dag, og er ukomfortable med det. Og når det varsles et rentenivå ned mot 4 prosent mot sommeren, så er det klart at det blir mer attraktivt å kjøpe, sier Øye.

Halvparten solgt

Garanti-kollega Bjørn-Vidar Braathen opplyser at Garanti-kontoret i Gamlebyen har solgt 4 av 8 boliger siden nyttår. Den femte er i ferd med å bli solgt, opplyser han.

Av disse er en leilighet solgt til takst, mens de tre andre har gått til priser under takst. Et eksempel er en lavinnskuddsleilighet med innskudd på 300.000 kroner og fellesgjeld på 918.000. Denne fikk kjøper til slutt mot et innskudd på 15.000 kroner - eller 275.000 kroner i «rabatt».

I en leilighet i Bygdøy allé 20 opplevde Garanti at det kom 30 personer på visning. Vel halvparten satte seg på liste. Dette er svært godt besøk i disse ulvetider.

Braathen tror mange som leier nå vil erstatte det med noe eget. Av 4 personer som var på visning i Normannsgate 6 den første helgen i januar, var det 3 som leide.

- De sa at de nå ville snu seg raskt og kjøpe, før boligprisene steg, sier Braathen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.