*Nettavisen* Nyheter.

Spår boligkrakk nok en gang

Den omstridte sivilingeniøren Hans-Jacob Hansen spår som mange ganger før nedgang i boligprisene, men får lite støtte blant ekspertene.

17.09.03 06:19

Tirsdag gikk sivilingeniør Hansen i OPAK ut i Aftenposten og sa han fortsatt tror på en nedgang på ti prosent i boligprisene i år.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) stemplet i januar i år Hansens analyser som "svært villedende", etter at han har bommet en rekke ganger.

NEF viser til at Hansen spådde nedgang i boligprisene i juni 1994, januar 1995, januar 1996, juni 1997, januar 1998, juni 1998, januar 1999, juli 2002 og januar 2003. Men fra 1993 har prisene steget i snitt 10,4 prosent.

- Rundt fem prosent

Og Hansen får lite gehør blant økonomene også denne gangen.

- Jeg tror i hvert fall ikke på en nedgang på ti prosent. Vi tror heller på en oppgang på rundt fem prosent, sier økonom Herbert Kristoffersen i Gjensidige NOR til TV 2 Nettavisen.

Isolert sett burde boligprisene stige ti prosent med hensyn til rentenedgangen, mener Kristoffersen. Men ledigheten tatt i betraktning bør prisene gå opp fem prosent det neste året.

Noe dramatisk må skje

Også sjeføkonom Steinar Juel i Nordea tviler på en nedgang i boligprisene på ti prosent.

- Det skal være en dramatisk endring for at noe slikt skal kunne skje, sier Juel til TV 2 Nettavisen.

Arbeidsledighet viktig

Juel tror ikke en eventuell renteøkning vil skje før til neste år, og sier arbeidsledigheten har større innvirkning på boligprisene enn renten.

Kristoffersen er enig i at arbeidsledigheten har mye å si. Spesielt er folks frykt for å miste jobben avgjørende. Men signaler om en utflating i ledigheten kan få folk til å begynne å kjøpe igjen, mener Kristoffersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.