*Nettavisen* Nyheter.

Stadig flere settes på gata

Flere enn noen gang blir kastet ut av hjemmene sine fordi de ikke klarer å betale husleia, og utkastere over hele landet har måttet ta i bruk skuddsikre vester og pepperspray for å beskytte seg ute på jobb.

24.09.03 07:44

Det går i år mot ny rekord for antall nordmenn som risikerer å bli kastet ut av sine hjem, ifølge en ringerunde TV 2 har gjort.

Nesten samtlige store norske byer har en økning i utkastelser - enkelte på inntil 20 prosent hittil i år.

Pepperspray

Det har medført at de ansatte hos namsmannen har måttet begynne å beskytte seg mot folk som tyr til vold.

Det siste året er skuddsikre vester og pepperspray blitt hverdagen for mange av dem.

I Oslo er utkasterne fra Namsmannen ute tre ganger i uken, med 15-20 utkastelsesbegjæringer. Juristene har med egne låsesmeder, og under klærne har de lette skuddsikre vester.

- Det fokuserer vi ikke på. Vi kan vente oss tomme leiligheter, leiligheter med dyr eller folk i fortvilte situasjoner. Vi har sikkerhetsrutiner som vi bruker men det viktigste er jo å kunne kommunisere og at vi ikke skal utsette oss selv for fare i det hele tatt, sier namsfullmektig Torolv Sundfør til TV 2.

Seksjonssjef Alexander Dey hos Namsmannen i Oslo skylder blant annet på nedbyggingen av psykiatrien i Oslo og andre store byer.

- Vi vet ikke alltid hva vi møter ute på sakene våre. Det fins enkelte med et atypisk handlingsmønster, sier Dey til TV 2.

Nå ber han om at noe må gjøres for å stoppe utviklingen. Kommunen og sosialetaten må komme inn tidlig og yte god bistand, oppfordrer han.

Tyr til politiet

Og det er ikke bare i Oslo at ansatte hos Namsmannen har begynt å beskytte seg. Samtlige namsmenn i de store norske byene TV 2 har snakket med sier at de det siste året enten har begynt å benytte skuddsikre vester, pepperspray eller politifolk når de skal kaste folk ut.

- Folk blir mistroiske

Utviklingen er skremmende, mener Bengt Arne Scheldt, leder i Gjeldsofferalliansen. Mange av dem som blir kastet ut hjemmefra, kommer til alliansen

- Vi har hatt nok av folk som har kommet hit og spurt om de kan kaste oss ut med barn og alt. Joda, det kan de og det gjør de, svarer vi, sier Scheldt.

- Det burde skje noe. Man burde innse at dette er et problem. Når myndighetene ikke gjør noe blir folk desperate og mistroiske til myndighetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.