*Nettavisen* Nyheter.

Stadig verre å leie bolig

Foto: Meek, Tore (SCANPIX)

Utleiemegleren tror prisene skal videre oppover.

02.01.12 21:28

Det er tre forhold som preger utleiemarkedet her i landet ved nyttårsskiftet:

- Få utleieboliger

- Mange leietagere

- Stigende utleiepriser

– Et stort løft
– Dette året har vært kjennetegnet av økt oppmerksomhet om det trange i utleiemarkedet – og ikke bare det typiske kaoset om sommeren når studentene skal finne seg et sted å bo, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

– Det er en kjensgjerning at det å skaffe seg sin første bolig er et stort løft og for tøft for mange. I dette bildet er det også mange leietager som har et ønske, men ingen mulighet, til å få kjøpt seg sin første bolig.

Dårlig nytt
Det er også dårlig nytt for leieboerne at det nå har blitt vanskeligere å kjøpe seg sin første bolig ved at kravet til egenkapital har økt til 15 prosent. Det tar da lenger tid å spare opp tilstrekkelig egenkapitalen, og man må leie lenger enn planlagt.

– Dette tar også kapasitet fra et allerede hett utleiemarked, sier Farmakis som mener at førstegangskjøpene bør få redusert kravet til egenkapital.

Stiger og stiger¿
Utleieprisene fortsatt å stige i 2011, noe de har gjort tydelig de siste seks årene.

Størst har presset vært på 1- og 2-roms leilighetene. Bare siden 2006 har snitthusleien på disse økt med henholdsvis 27 og 28 prosent.

Sammenligner vi med snittprisene fra i fjor, har husleien økt med henholdsvis fem og fire prosent.

Det er høyere enn samfunnets generelle prisstigning, men betydelig lavere enn prisoppgangen på boliger.

Skal videre opp
– Mange vil nok bruke dette som begrunnelse for at leieprisene skal videre opp. En som kjøper bolig for utleie, skal jo ha betalt for investeringen sin, sier Farmakis.

Prispresset har vært noe mindre på 3-roms utleieleiligheter, spesielt sammenlignet med fjoråret.

Skal du leie en 1-roms leilighet i hovedstaden, må du i snitt forvente å betale nærmere 7.600 kroner i husleie i måneden.

Du må regne med å betale over 10.000 kroner for en 2-roms. For en 3-roms må du forvente å betale nærmere 13.300 kroner per måned.

Investering
Samtidig har mange private investorer fått øynene opp for muligheten for å kjøpe seg en ekstra bolig og leie denne ut.

– Gjør du det korrekt, er dette en fin investering fram til pensjon, sier Farmakis og legger til at det isolert er gledelig men flere utleieboliger, men at de som ser for seg prisnedgang, kommer til å bli skuffet.

– I utleiemarkedet, som i boligmarkedet ellers, er det etterspørsel og tilbud som er hoveddrivkraften i prissettingen. Når det er så få utleieboliger i de store byene og så mange som ønsker å leie en bolig, vil vi derfor fortsette å se press på utleieprisene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.