*Nettavisen* Nyheter.

Superselgerens sju boligtips

Foto: Montasje

Christer Vikebø solgte 250 boliger på ett år. Her er hans beste salgstips.

11.06.08 09:23

SEND INN DINE SPØRSMÅL NEDERST I ARTIKKELEN TIL NETT-TREFF KL. 12 ONSDAG!

Boligmarkedet er råttent for tiden. Prisene har falt, og du må regne med at det tar dobbelt så lang tid å få solgt som for et år siden.

LES OGSÅ: Nytt fall i boligprisene

Da er det desto større grunn til å lytte til gode ekspert-råd. De får du av Notar-topp Christer Vikebø.

Nettavisen omtalte ham nylig som Norges beste selger. Vikebø overtok som sjef og ryddegutt i Notar i Bergen i januar 2006. Han har trolig Norges-rekorden i boligsalg, med 250 solgte boliger løpet av et år.

Her er meglerkongens velmente råd til deg som skal selge boligen din i et trått marked:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

1) VELG RIKTIG MEGLER !

Vikebø mener det er viktig at megleren er lokalkjent, og at han stiller opp gjennom hele prosessen.

- En lokalkjent megler vil ha bedre forutsetninger for å sette riktig pris på boligen. Videre kjenner han ofte til flere mulige kjøpere av akkurat din bolig på forhånd. Det kan være en fordel, sier Christer Vikebø til Nettavisen.

Mer eiendom på Nettavisen.no/bolig

Han råder deg til ikke å gjøre den klassiske tabben med å velge den megleren som gir høyest prisantydning på boligen. Du skal heller ikke nødvendigvis velge den megleren som virker ivrigst etter å få oppdraget. Gjør deg opp en mening om megleren har «stayer-evne» – at han fortsetter å jobbbe hardt for et salg av boligen din selv om det blir både to og tre visningsrunder.

2) KREV IKKE FOR MYE !

Mange har for høye forventninger til hva de kan få for boligen sin. Vikebø mener et godt tips kan være å invitere flere meglere til å gi en uforpliktende verdivurdering. Da får du et bilde av hva som kan være realistisk.

- I Bergen er det nå 1350 boliger til salgs. Jeg tipper at 30 – 40 prosent av boligene er priset for høyt, sier Vikebø.

Jeg tipper 30 – 40 prosent av boligene er priset for høyt.

3) IKKE VENT PÅ VÅREN !

Selg boligen din når du har behov for å bytte bolig. Mange tror det er best å selge på våren, og venter. Da skal alle plutselig ut i markedet samtidig.

Vikebø sier at mange ikke vil selge i juli, fordi de tror at ferien ødelegger. Men i fjor solgte Notar flest boliger i akkurat denne måneden, opplyser Vikebø.

4) SJEKK DIN EGEN ØKONOMI !

Mange er blitt rådet til å selge først, og kjøpe etterpå, i dagens svake boligmarked. Christer mener dette er en god ide, dersom du ikke har mye å gå på økonomisk.

- Du bør vurdere din egen økonomi. Dersom du velger å kjøpe først, bør du ha råd til å sitte en stund. I dagens marked kan det ta en stund før du får solgt, sier Vikebø.

Samtidig er det jo slik, at dersom du selger først, kan det hende det tar en stund før du finner den ideelle boligen. Da bør du ha tenkt på at det kan bli aktuelt å flytte et sted midlertidig.

5) VÆR NØYE MED DETALJENE !

Les salgsprospektet nøye. Den første visningen er ofte den beste, ifølge Vikebø. Da er det litt dumt om du første etter andre visning oppdager at opplysninger om de fantastiske solforholdene på tomta di er utelatt i prospektet!

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. (SCANPIX)

6) RYDD OG VASK !

Det er viktig å gjøre de rette forberedelsene til visning. Sørg for at det er megleren du har valgt som kommer på visningen. Er det en visningsassistent, så sørg for at du har møtt vedkommende, og er komfortabel.

Så til det evinnelige maset om styling av leiligheten:

-Det viktigste er at boligen er ren og ryddig. Det bør ikke være for mye møbler, heller ikke tomt. Har du en «normal» bolig, er det ikke noe særlig å tjene på å leie inn dyre stylister, fremholder Vikebø.

7) VÆR FORBEREDT PÅ RASK AVGJØRELSE !

Du børe være forberedt på at budene kan komme raskt. Du bør ha tenkt gjennom hvilken pris du er villig til å selge til, og stå ved det.

En typisk situasjon er at du raskt får et bud omtrent på det nivået du hadde tenkt du kunne selge på. Så synes du at det har gått litt vel raskt, og blir litt grådig. Du tenker at når det første budet kom så raskt og var så bra, ja da kan du sikkert få mer.

-Det er ikke sikkert. Vi ser ofte at et godt bud kommer raskt. Selger du ikke da, kan det være for sent, og du får ikke tilsvarende gode bud igjen, sier Vikebø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.