*Nettavisen* Nyheter.

Svak februar i boligmarkedet

Eneboliger falt i pris i det som er den svakeste februarmåneden på mange år. Trøkket i markedet er imidlertid ikke borte, og i hovedstaden steg omsetningen med hele 30 prosent.

01.03.05 12:22

Boligprisene steg med beskjedne 0,7 prosent fra januar til februar, viser tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

I fire av de fem siste årene har boligprisene steget langt mer, noe som gjør årets februarmåned til den svakeste på mange år.

Kjedelig for eneboliger og delte boliger
Sesongkorrigert gjorde likevel årets februar det bedre enn tidligere, med en oppgang på 0,5 prosent. I forhold til fjorårets februar steg prisene med 9,2 prosent.

Verst gikk det for eneboligeierne, som i snitt så sine eiendommer falle i pris med 1,9 prosent sist måned. Også eierne av delte boliger opplevde prisfall - en nedgang på 0,7 prosent.

- Sannsynligvis er dette en korreksjon fra den kraftige veksten disse to boligtypene hadde i januar, sa NEF-sjef Finn Tveter på en pressekonferanse tirsdag.

Leilighetene fortsatt derimot opp i februar. Etter en prisvekst på 2,7 prosent i januar, steg leilighetene videre med 1,8 prosent.

Omsetningshopp for Oslo
De fleste store byene i Norge hadde en prisoppgang i forrige måned, på én prosent. Bare i Oslo lå prisene likt med januar. Men hovedstaden var til gjengjeld den eneste storbyen med vekst i antall solgte boliger. I februar steg nemlig omsetningen med 30 prosent.

Mens Bergen, Stavanger og Tromsø lå på samme antall solgte boliger som måneden før, sank omsetningen i Trondheim med rundt 14 prosent.

Omsetningshastigheten har den siste måneden sunket noe, fra 37 dager i januar til 29 dager i februar. Det lave utbudet kan også være en grunn til at boligene rives av markedet.

- Det går fortere over hele landet, med godt trøkk i markedet, sa Tveter.

Renteoppgang får lite å si
Eiendomsmeglerforbundet har tidligere anslått en prisvekst på åtte prosent totalt i 2005, og en mulig renteoppgang ser ikke ut til å skremme meglerstanden.

- En renteoppgang vil selvfølgelig påvirke markedet, men relativt marginalt. Med dagens lave rentenivå får det nok mest en psykologisk effekt, tror eiendomsmegler og styremedlem Thorbjørn Ek i Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

Tveter er langt på vei enig med kollegaen.

- Mange forventer at det skal komme en renteoppgang, så det blir ikke noe sjokk på markedet, sa NEF-direktøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.