*Nettavisen* Nyheter.

Tapte én million på fuktig kjeller

Foto: (Googlemaps.com)

Boligselgeren gikk på et braktap i Høyesterett.

23.11.10 21:28

Den siste tiden har mange bitre boligkjøpere stått frem i media etter å ha tapt i retten mot selger.

SELGE HUSET? Finn megler

Den 17. november avsa imidlertid Høyesterett en dom som var knusende for selger av Åsgårdstrandveien i Tønsberg.

Problemene begynte like etter at kjøper sensommeren 2007 kjøpte boligen på Tolvsrød utenfor Tønsberg for 2,74 millioner kroner.

Pusteproblemer
Hun kontaktet advokat som reklamerte på boligen for henne med henvisning til at «hun reagerer fysisk når hun går ned i kjelleren med pustebesvær og tap av stemme».

Hun ønsket primært å heve kjøpet.

Sakkyndige avdekket etter hvert store fuktproblemer, med fare for muggsopp i skjulte konstruksjoner. Årsaken ble antatt å være drenering som ikke fungerte.

Selgerne hadde tegnet eierskifteforsikring i Am Trust International Underwriters Ltd. Deres sakkyndige konkluderte med at det ville koste 322.500 kroner å utbedre mangelen. Etter fratrekk for standardheving - boligen var fra 1980 - ble kjøper tilbudt et prisavslag på 150.000 kroner.

Ettersom legen hadde anbefalt kjøper å ikke flytte inn i boligen, valgte hun å leie bolig midlertidig, og huset i Åsgårstrandveien ble solgt.

Prisras
Som ventet ble prisen ikke den samme med fuktproblemene som nå var kjent. Med 11 interessenter endte salgsprisen nå på 2,15 millioner kroner - 590.000 kroner under det hun hadde gitt for den.

Kjøper gikk til sak og vant frem på alle punkter i Tønsberg tingrett. I dommen fra juni 2009 ble kjøper pålagt å betale 664.000 kroner i prisavslag, 213.000 kroner i erstatning, samt sakskostnader på 117.000 kroner.

Selger anket, men helle ikke Borgarting lagmannsrett fant mange formildende omstendigheter for selger:

Erstatningsbeløpet ble senket fra 213.000 kroner til 115.000 kroner. Men ellers ble anken forkastet. Nå anket selger og deres forsikringsselskap videre til Høyesterett.

To priser
Et sentralt punkt som høyesterettsdommerne brukte mye tid på å diskutere, var hvorvidt det er rimelig med et prisavslag som overstiger antatte kostnader til utbedring av mangelen. I dette tilfellet var utbedringen altså anslått til 322.500 korner.

Høyesterett kom til at det ville være urimelig å ikke tilkjenne kjøper hele verdireduksjonen. Retten mente at det her forelå helt klare verdier av boligen med og uten mangel.

Opprinnelig var verdien 2,74 millioner kroner. Når fuktproblemene var kjent falt prisen til 2,15 millioner. S

Selger tok risikoen
Det ble også lagt vekt på at selger verken ville foreta utbedring eller ta boligen tilbake. Dermed ble selger nødt til å ta hele risikoen for salget.

Anslaget fra sakkyndige over hva det vil koste å utbedre mangler er ofte for lave. De relle kostnadene når man først begynner å åpne vegger, tak og gulv ender ofte på et høyere nivå.

Dommerne i Høyesterett konkluderte enstemmig med at anken måtte forkastes, og kjøper tilkjennes saksomkostninger også i Høyesterett.

Dermed endte husselger i dette tilfellet opp med et tap i form av prisavslag, erstatning og saksomkostninger på tilsammen en drøy million kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.