*Nettavisen* Nyheter.

Unge lokket i gjeldsfella

Foto: (Finn.no/Nettavisen)

Borettslaget U2 i Tromsø er den reneste gjeldsbomben. Husbanken fullfinansierte prosjektet.

29.01.08 12:09

For 280.000 kroner får du en kliss ny leilighet på 50 kvadratmeter i boretttslaget U2 i Tromsø. Haken er at du får en fellesgjeld på vel 2 millioner kroner med på kjøpet. Månedlig husleie er friske 10.000 kroner. Borettslaget U2 var fullfinansiert av Husbanken da det sto ferdig i fjor, og var myntet på unge mellom 18 og 35 år, skriver Dagens Næringsliv.

- Det er blitt et mareritt. Det er mye fraflytting, mye utleie, mange er nødt til å selge billig, og det er husleie som ikke blir betalt, sier styreleder Kate Eines i borettslaget U2 til avisa. Hun skal selge sin leilighet på 50 kvadratmeter i U2 med adresse Hjalmar Johansensgate 191.

Optimist
Megler er Per-Kristian Hansen i Notar Tromsdalen. Han tror ikke leiligheten blir vanskelig å selge.

- Nei. Det er en grunn til at jeg har tatt på meg oppdraget. Nå er det selvfølgelig mye til salgs i Tromsø, og det går litt utover leilighetene med høy fellesgjeld. Men folk er mer positive nå enn de var i høst, og særlig nå ettter at det ikke ble noen renteheving fra Norges Bank, sier han til Nettavisen.

Doblet husleie
Hele tre leiligheter er til salgs i U2 på Finn.no. Innskuddene er på 140.000 - 280.000 kroner, og fellesgjelden vel 2 millioner. Selger av leilighetene har opplevd nesten en dobling av husleia - fra 5800 kroner til 10.000 kroner. Mesteparten av husleia går til dekning av borettslagets rentekostnader. De har skutt i vært etter at Norges Bank har hevet styringsrenten fra 1,75 prosent i 2005, til dagens nivå på 5,25 prosent.

Borettslaget valgte i fjor å binde renten på 4,9 prosent for fem år. Likevel tynger husleia for mange av de unge beboerne. Og om syv år må man også begynne å betale avdrag.Da prosjektet var ferdig i 2007, var innskuddet på skarve 40.000 kroner. Mange lot seg lokkke av Husbankens finansieringstilbud med fullfinansiering og avdragsfrihet i åtte år. Flere oppfattet Husbanken som en garantist for at at prosjektet var godt.

Borettslagets styreleder, Kate Eines, sier til DN at boretttslaget føler seg overkjørt av utbyggeren Nor-Bygg. Det skal ha vært flere klager på kvaliteten på modulene, som er levert av et estisk firma.

Et krisetegn
Nettavisen har tidligere skrevet om problemene som har oppstått med lavinnskuddsleiligheter i kjølvannet av de siste par årenes renteoppgang. Mange unge og single bet på det de trodde var attraktive prosjekter - gjerne smart markedsført, som eksempelvis «Living in a box» - og følte de gjorde en god deal fordi inngangsbilletten var lav. Det de ikke tenkte på var at renten kunne stige, og dermed doble og tredoble husleia deres.

Les mer om problemet her

Også i fritidsmarkedet har mange brent seg på lavinnskuddsleiligheter. På populære skisteder som Trysil og Hemsedal er det svært mange som gjerne vil selge slike leiligheter. Mange får ikke solgt, og flere meglere nekter å ta på seg slike salgsoppdrag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag