Unngå disse feilene ved boligkjøp i utlandet

Boligkjøp i utlandet er svært krevende. Sjekk listen over feil du må unngå.

15.10.07 09:25

Selv om Spania og Sverige er de desidert mest populære landene for nordmenns ferieboliger, velger stadig flere å sette kursen mot mer eksotiske reisemål, som Brasil og Thailand. Hvis du velger å gjøre det samme, bør du være ekstra nøye på at salget er skikkelig gjennomført.

- Nordmenn som kjøper bolig på egen hånd utenfor EU, for eksempel i Tyrkia, Brasil og Thailand, er overlatt til seg selv når problemer oppstår, underdirektør i Forbrukerrådet Roger Helde til Vi i villa .

Foto: Scanpix

Tryggere innenfor EU
Kjøper du feriebolig innenfor EU eller på Island, har du en viss trygghet i at det finnes et klagesystem om handelen går galt.

- Oppstår det uenighet mellom deg og en næringsdrivende i et EU-land eller Island, kan Forbruker Europa bistå, sier Helde.

Forbruker Europa er med i et europeisk nettverk som skal øke tryggheten ved handler over landegrensene. Skulle du havne i en tvist etter et boligkjøp i utlandet, kan de hjelpe deg med klagen.

Se kontaktinfo nederst i artikkelen.

Under følger syv feil du må unngå ved kjøp av bolig i utlandet.

1. Kjøper med hjertet, ikke med hodet
- Mange bruker for kort tid når de ser et forlokkende prospekt, sier Roger Helde, underdirektør i Forbrukerrådet til Vi i villa.

Vil drømmeboligen fremstå like rosenrød når du har satt deg inn i det juridiske og det tekniske? Er du virkelig innstilt på en så lang vei til hytta, og har du vurdert om det heller vil lønne seg å leie enn å eie?

2. Betaler på forskudd
- Noen nordmenn som betaler for eiendommen på forskudd ender dessverre opp med å miste pengene, forteller Helde.

Hvis du blir bedt om forskuddsbetaling, må du kreve bankgaranti for det innbetalte beløpet. Du bør også ta vare på kvittering for at beløpet er betalt inn.

3. Kjøper av selger som ikke eier eiendommen
En del selgere eier ikke eiendommen som selges.

- Forbrukerrådet anbefaler alle som skal kjøpe bolig i utlandet å sjekke om selgeren kommer fra et renommert firma. Be om dokumentasjon og spør etter referanser, sier Helde.

4. Undersøker ikke skattereglene
Har du sjekket om du må betale eiendomsskatt i det landet du ønsker å kjøpe feriebolig?

- Det kan hende du må betale eiendomsskatt i det landet eiendommen ligger, samt skatt i forbindelse med kjøp og salg. Muligens må du også betale skatt til norske skattemyndigheter, sier Helde.

Hvis du har planer om å leie ut boligen, må du sette deg inn i skattereglene vedrørende det også.

- Kostnadene ved kjøp, samt hvor mye man skatter av leieinntekter, salgsgevinst og ved arv, varierer også kraftig fra land til land.

5. Bruker ikke meglere med sikkerhet
Hvis du kjøper gjennom en megler som ikke har stilt sikkerhet, er det sjelden noe å hente om firmaet ikke holder det de lover. Du kan undersøke i Kredittilsynet hvorvidt et norske firma faller inn under eiendomsmeklingsloven og om de har stilt sikkerhet.

- Mange av aktørene på markedet er annonsører eller agenter. Virksomheten deres faller utenfor den beskyttelsen som eiendomsmeglingsloven gir, og de trenger ikke å stille sikkerhet for virksomheten sin. Agenten er selgerens mann, som kun representerer oppdragsgiver og utelukkende ivaretar hans interesser. I Norge har ikke agenter lov til å bistå med kontrakter eller formidling av betaling, forteller Helde.

6. Setter seg ikke inn i lover
Ikke ta det for gitt at salg av fast eiendom i utlandet skjer på samme måte som i Norge. Ta deg tid til å sette deg inn i lover og regler i det landet du vurderer å kjøpe bolig i før du går i gang med handelen.

- Vi nordmenn mestrer sjelden språket og kjenner ikke til kulturen, forhandlingsskikker og regelverket i det landet vi kjøper bolig. Dette er det også viktig å ta høyde for i en kjøpeprosess, sier Helde.

7. Signerer kontrakter de ikke skjønner
Sørg for at du forstår hva du skriver under på, ikke bare i grove trekk, men detaljene også. Har du ikke de tekniske, juridiske eller språklige kunnskapene du trenger for å kunne signere kontrakten, bør du søke hjelp hos fagfolk først. Vær heller ikke redd for å kreve svar fra selger.

- Ikke nøl med å stille spørsmål og be om dokumentasjon for svarene du får. Firmaer kan gå konkurs før eiendommen er ferdig oppført. Banksikkerhet er da helt nødvendig for ikke å tape alt.

Kontaktinfo for forbruke:
Forbruker Europa , tlf: 23 40 05 00

Forbrukerrådet , tlf: 815 58 200

Kredittilsynet , tlf: 22 93 98 00

Les mer om fritidsboliger i utlandet i Vi i villa:
Tre av ti ønsker seg feriebolig i utlandet

Feriebolig i utlandet

Feriebolig i Marokko

Les mer om eiendom i Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.