*Nettavisen* Nyheter.

Velg og vrak på Gullkysten

Foto: (Finn.no/Stavlund)

Strandperlene venter på deg. Se bilder og sjekk priser.

22.04.10 08:07

Bli med på hyttetur - fra billighytta i Gamvik, til Blindleias eksklusive skipperhjem. Se omfattende bildekavalkade med priser i bunnen av saken.

Sommmeren er i anmarsj. Kunne du tenke deg å tilbringe ferien «på hytta på Sørlandet»?

Det kunne du sikkert - men det koster ubegripelig mye, skal du ha noe fett.

Rådyr badeluksus
Blant hyttene i oversikten vår må vi helt opp i 5 millioner kroner før det følger med egen strandlinje. Da har vi vel og merke kun sett på det som tilbys på de populære områdene i Sør-Norge. Men vi er fortsatt langt unnna de dyreste områdene som Sandefjord, Lillesand og Tjøme.

SELGE HYTTA? Finn megler

En av kriteriene som skiller dyre strandeiendommer fra billige, er standarden. Mange av eiendommene har enkle hytter. De er små - gjerne 60-80 kvadrat - ikke sjelden med utedo. Likevel er det området, og dernest beliggenheten lokalt, som avgjør.

Et eksempel er hytta på Vesterøy på Hvaler. Den koster hele 6 millioner, men har utedo, og mangler egen strandlinje, selv om det ikke er langt ned til sjøen.

Blindleia
For 8 millioner får du egen strandlnje og brygge i nærheten av Blindleia. Men likevel er det utedo, og bare 55 kvadratmeter å boltre seg på. Det sier litt om prisnivået i dette området.

Det er tre områder i den norske skjærgården som skiller seg ut som særskilt eksklusive. Det ene området kalles Blindleia, og omfatter skjærgården som strekker seg sydover fra Lillesand, via Brekkestø, til Gamle Hellesund rett nord for Kristiansand.

Området har trange sund og mange øyer. Bebyggelsen består av en blanding av moderne hytter og gamle skipperhus. Her holder milliardærer som Petter Stordalen og Karl Johan «Sundolitt» Sunde til om sommeren. Sistnevnte satte norsk prisrekord i 2004 med kjøpet av en prakteiendom til 34 millioner kroner.

Området utenfor Sandefjord er også svært ettertraktet. Her betalte den danske næringslivstoppen Brian Jebsen vel 30 millioner for en strandeiendom i 2007. Ytterst i havgapet holder den tidligere aksjemegleren - dronning Sonjas fetter - Kjell Chr. Ulrichsen til. Han kjøpte Skogan Gård for fantastiske 30,6 millioner allerede i 1994.

Kjendiser med penger
Det tredje eksklusive området som er verdt å nevne, er Tjøme/Hvasser utenfor Tønsberg. Her kjøpte Blystad-familien et landsted på øya Jasper for 26 millioner for noen få år siden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Finn.no)

I tillegg til disse områdene, finner vi dyre strandeiendommer i Kragerø-skjærgården, der Celina Midelfart kjøpte for et par år siden , og utenfor Tvedestrand - der Color Line-eier Olav Nils Sunde kjøpte øya Fuglø for 27 millioner.

Lenger nord, utenfor Larvik, finnes også attraktive strandeiendommer. På øststiden av Oslofjorden dominerer Hvaler-øyene med mange perler. Lekre feriehus finner vi også på Hankø og Larkollen. Men det er sjelden det er noe til salgs på disse to sistnevnte stedene. Et unntak var Villa Haga.

Noe er billigere...
Så er det selvfølgelig fullt mulig på skaffe seg en strandeiendom til priser som er langt lavere. Vi har i første rekke sett på kyststripen fra Kristiansand til svenskegrensen. Her er et par eksempler på rimeligere eiendommer andre steder:

Rett utenfor Bergen ligger Askøy. Her kan du få hytte med strandlinje og naust for 1,4 millioner kroner (Se bilde lenger opp i saken). I Nord-Norge er det flust med billige fritidsboliger langs sjøen. Hytta vi har plukket ut ligger ved Gamvik på Nordkinnhalvøya og selges til høystbydende over 550.000 kroner (se bilde over).

SETT PEKEREN PÅ BILDET, OG DU FÅR OPP EN BESKRIVELSE AV HVER EIENDOM. Bruk pilen ytterst til høyre eller venstre i bildet til å klikke deg fremover eller bakover.

3174

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.