*Nettavisen* Nyheter.

Vi slurver med oppussingen

Nordmenn pusser opp som aldri før, men slurvete håndverk er et stort problem. Blant annet må mange bad rives fordi de ikke tåler vann.

08.12.05 11:26

- Våre undersøkelser viser at mange norske bad ikke er tette. Familier som dusjer mye bør vurdere å skaffe seg dusjkabinett, selv om badet er bygget etter våtromsnormen, sier teknisk inspektør Trond Risåsen i If Skadeforsikring i en pressemelding torsdag.

Ifølge Vannskadekontoret ved Byggforsk vil vannskadene i år beløpe seg til rundt 2,5 milliarder kroner. Av dette er det 900 millioner kroner som ikke dekkes av forsikringen.

Dårlig membran og rør
Prognosene til Byggforsk viser at rundt 60 000 norske boliger og hytter får vannskader i år. Ofte skyldes skadene at gamle vannrør sprekker.

I tillegg dusjer mange i stykker vegger og gulv, etter å ha kastet ut det gamle badekaret.

Et annet problem er nyrenoverte bad alvorlige fuktskader. Slurv med membranen og manglende utskiftning av rørsystemene, slik at våtromsnormen ikke er fulgt. Et vanlig rørsystem holder maksimalt i 50 år, og som oftes ikke mer enn i 30 år.

Risåsen i If mener mange boligeiere pusser opp badet uten de nødvendige kvalifikasjonene. Derfor se han stadig eksempler på at bad må rives etter kun kort tid, ettersom den ikke er fagmessig utført.

- Sjekk referanser
Men selv om du bruker en håndverker, er det ingen garanti for at jobben blir skikkelig gjort.

- Sjekk referanser, og skaff én totalentreprenør for hele jobben. Vi ser også at mange utenlandske håndverkere ikke er flinke nok til å legge membraner. De ser ikke alltid helheten i arbeidet, i tillegg til at de har problemer med språket, påpeker Risåsen.

Har du en godkjent leverandør som gjør hele jobben, har du fem års garanti.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag