Vil ikke senke boligskatten

20 av 21 av landets fremste økonomer advarer regjeringen mot å senke boligskatten. Årsak: Frykt for en boble i boligmarkedet.

I løpet av 2005-2007 ønsker finansminister Per-Kristian Foss og regjeringen å fjerne den såkalte fordelsskatten av å bo i egen bolig .

Det mener landets ledende økonomer er helt feil, skriver Dagens Næringsliv.

I spissen for disse 20 økonomene står tidligere finansminister for Høyre, Arne Skauge, og høyremannen og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, som begge snarere vil ha økt boligskatt.

– Boligskatten skulle heller vært hevet betydelig, er Andreassens klare melding.

Økonomer vil at skatter skal påvirke folks økonomiske valg minst mulig og ikke skape vridninger. Flere av økonomene ønsker å bytte lavere inntektsskatt mot høyere boligskatt.

– Feite folk har feite boliger, sier BI-professor Arne Jon Isachsen til DN.

Fagøkonomene trekker både frem det prinsipielle, såvel som selve timingen. Tormod Andreassen i SpareBank 1 Gruppen mener at boligskatten hverken nå eller noen gang bør senkes. Spesielt ikke nå med et stadig hetere boligmarked, understreker han.

Bare fersk sjeføkonom i Pareto Securities, Tharald Stray Laastad, støtter regjeringen og finansminister Per-Kristian Foss. Han ser ikke boliganskaffelse som en investering, men som forbruk.

«Det er ikke slik at en type forbruk skal beskattes hardere enn andre typer forbruk», mener han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.