*Nettavisen* Nyheter.

Vil ikke sidestille samboer med gift

Finansdepartementet mener det vil bli for vanskelig å gi samboere og gifte like rettigheter ved et samlivsbrudd.

Som TV 2 Nettavisen avslørte onsdag morgen, blir samboere diskriminert ved samlivsbrudd i forhold til gifte par eller registrerte partnere. Skal du overta din tidligere samboers del i den felles boligen, må du som samboende nemlig betale dokumentavgift for delen.

Er dere gift, slipper du unna ekstraskatten til staten.

Ordningen er urettferdig, men Finansdepartementet har ingen planer om å endre lovverket.

Allerede i Samboerutvalget i 1996 ble det foreslått at ektefellefritaket for dokumentavgiften også burde omfatte samboere som har bodd sammen i mer enn to år, eller har felles barn. Forslaget ble imidlertid ikke tatt videre.

"Et fritak for samboere vil selvsagt innebære en likere og rimeligere behandling av noen tilfeller, men vil ofte samtidig kunne innebære at nye, og ofte langt flere forskjeller og vanskelige grensedragninger oppstår - med tilsvarende urimelighet som resultat", skriver informasjonsrådgiver Frank Vatne i en epost til TV 2 Nettavisen.

Departementet mener det vil bli vanskelig å kontrollere opplysningene om samboerskapet, og et fritak kan medføre at ordningen utnyttes.

"Både på grunn av de mange bevis- og avgrensningsspørsmål som vil kunne oppstå, med tilhørende fordyrende og forvanskende avgiftsoppkreving, har man derfor foreløpig ikke funnet tilstrekkelig grunnlag for å likestille samboere og ektepar", avslutter Vatne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag