Før bygde man drømmehuset og hadde planer om å bo der livet ut. Slik er det ikke lenger. De siste 45 årene er gjennomsnittlig botid halvert.

- Vi har sett de siste årene at flyttemønsteret har endret seg. Folk mellom 25 og 30 år kjøper ikke bolig for å bo der livet ut, sier daglig leder Thomas Agerup i eiendomsmeglerfirmaet Krogsveen i Asker til Nettavisen.

Mer investering

Han fremholder at investeringsperspektivet er mer til stede ved boligkjøpet enn tidligere, og at dette gjør seg gjeldende ved at man tenker på hvilke kvaliteter som vil telle når en skal selge boligen igjen.

Agerup mener folk vil få mest igjen for å kjøpe nye eller nyoppussede boliger. Folk har god råd, men dårlig tid til å fikse boligene sine selv.

Leder for prosjektmegling i DnB Nor Eiendom, Liv Hansteen, mener moderne boliger er det beste kjøpet man kan gjøre dersom man tenker på at man en gang skal selge boligen igjen. Moderne leiligheter med biloppstillingsplass, balkong og heis er en sikker investering.

Daglig leder Ole Ursin Smith i Exact Eiendomsmegling tror det fortsatt er slik at folk hovedsakelig tenker på at de skal ha seg et hjem når de kjøper bolig. Likevel tror han at det har skjedd ting i markedet som gjør at investeringshensynet veier tyngre enn før.

Kjøper til poden

Mange unge får i dag økonomisk hjelp av sine foreldre til å kjøpe bolig. Dette gjelder særlig studenter i de store byene. Foreldrene ser boligkjøpet som et alternativ til pensjonssparing.

- Når vi selger leiligheter ser vi ofte at det er foreldre som kjøper. De har et langt mer følelseskaldt forhold til dette med budrunder, enn for eksempel det unge paret som er på jakt etter drømmeleiligheten sin, sier han.

Halvering av botid

Ifølge Prognosesenteret bodde nordmenn i gjennomsnitt 14 år i boligen sin i 1960. I dag er vi nede i under 6 år. I Oslo er tallet omkring 5 år. Siden 1984 er antall boligomsetninger firedoblet (se figur).

- Folk flytter mer. Det er med på å forklare den kraftige økningen i boligomsetningen. I år vil det bli satt nye rekord igjen, til tross for nedgang i prisene nå i høst. Omsetningsøkningen har bidratt til bedre likviditet i markedet, og slik sett en «riktigere» prisdannelse på boliger, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til Nettavisen.