Gå til sidens hovedinnhold

Boligjubelen kan fortsette

Det er ikke sikkert at alt som går opp går ned.

- Nei, det er ikke sånn at alt som går opp må gå ned, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i DnB NOR Markets til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Da boligstatistikken for Norge ble lagt frem i begynnelsen av november, hadde ikke engang høstmørket fått prisene til å surne.

Svingninger historisk
Det er eksepsjonelt, akkurat som veksten i boligprisene har vært de siste ti årene. Mange har ventet på at det skal stoppe opp.

- Boligprisene har ofte svingt. Når det har vært rask oppgang, har det ofte ført til at prisene har korrigert seg etterpå. Det er ikke et bevis på at prisene må falle, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities, til NA24.

Historisk har boligprisene gått opp og ned. Rasjonelle røster har gjerne advart om at det som går opp, må gå ned. De siste årene har det gått opp.

Butter i andre land
- Det kan hende at boligprisene skal stige til evig tid, men det bygges mye sentralt i Oslo og det kan bygges mer. I USA trodde man at verden var blitt ny og at prisene skulle fortsette å stige. Jeg sier ikke at dette skal sprekke, men man kan ikke basere seg på at det skal fortsette, sier Andreassen.

I Norge er tendensen den samme som i USA. Der har boligmarkedet blitt stein dødt. Det trenger likevel ikke bety at det norske markedet detter.

- Det kan drive videre en god stund til. Men vi har sett at det butter i andre land. Det er veldig klart i USA og det er tendenser i Danmark og Sverige, sier Andreassen.

På det amerikanske markedet får boligkjøperne gunstige finansieringsordninger og tilbud om nytt kjøkken med sin splitter nye leilighet, forteller sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets. Det er en skjult prisreduksjon.

Svak vekst
- Hvis vi ser på boligprisene historisk har de reelle boligprisene svingt. Vi anbefaler folk om å reve seilene, sier Dørum.

- Kan ikke boligprisene fortsette inn i himmelen?

- Nei, det er lite sannsynlig. Det er noen økonomiske forhold som gjør at det ikke er sånn at prisen stiger til evig tid, mener Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.

- Hvis du har et langt perspektiv og en lav himmel. Vi tror prisene skal fortsette å vokse. Men vi tror at hvis de fortsetter å stige i samme tempo, bygger vi fallhøyde, sier Dørum.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller