Da ekteparet på rundt 50 år fikk tilslag på boligen i Rogaland for 2,45 millioner kroner for et drøyt år siden, følte de virkelig at de hadde funnet drømmehuset.

- Det lå i nærområdet der barna og barnebarna våre bor, det var nyoppusset og flott og det hadde en stor hage med mye potensial, forteller «Petter» til Nettavisen.

Han ønsker å være anonym i frykt for represalier.

NETTMØTE: Advokatene i Help forsikring svarte Nettavisens lesere på boligspørsmål. Les svarene her.

Totalrenovert like før
Huset de kjøpte var fra starten av 1900-tallet, men ble totalrenovert i 2003.

- Alt så ut til å være tipp topp og i skjønneste orden. I egenerklæringen fra selger sto det at renoveringen var gjort av fagfolk, og selger opplyste om at det elektriske anlegget var nytt. Men det skulle vise seg at vi ble lurt trill rundt, sier Petter.

Det hele var en tikkende brannbombe.

Spotter var brannbombe
Bare fem dager etter at de overtok huset begynte elendigheten.

- Jeg tok bort noen lampespotter i taket for å legge panel. Det første jeg så var svidde rør, ledninger og isolasjon. Det var brukt vanlig lampeledning mellom alle 40 spottene der det egentlig skulle vært ledninger som tåler ekstra høy varme. Det var en tikkende brannbombe, forteller han.

Voldsomme fuktskader
I tillegg var det mange andre småfeil i huset, så Petter og kona fikk en takstmann til å komme og se på det.

-Takstmannen fant ytterligere feil. På vaskerommet lukta det surt, og det viste seg at gipsplatene på veggen var så fuktskadet at man kunne stikke ting rett gjennom dem, sier Petter.

Selger ville sende kjøper til Haukeland sykehus
Med til historien hører det at selgeren av boligen bodde i huset ved siden av, så naturlig nok ble naboskapet fort anstrengt.

- Selgeren sa at han kunne betale spottene, men hvis jeg bråkte noe med vaskerommet så kunne jeg bare ta meg en tur ned på den lokale puben, så skulle han sørge for at jeg ble lagt inn på Haukeland sykehus, forteller Petter.

Les mer på Nettavisen.no/Bolig:

Slik jukser desperate meglere

Slik gjør du hyttekuppet

Her faller boligprisene

Ekteparet vurderte å anmelde truslene, men i samråd med politiet fant de ut at det bare ville være å helle bensin på bålet.

- Når naboen din har solgt deg et hus fullt av feil, sier at du ikke skal kødde med ham, truer med å skamslå deg og i tillegg er en kraftkar, da blir du ganske fortvilet og redd, sier Petter.

Det sosiale livet forsvant helt.

Venner ville advart mot kjøp
Det ble så galt at Petters kone ikke turte å bo hjemme når mannen var på jobb offshore.

- Dessuten kunne vi aldri være med vennene våre på puben i frykt for å treffe naboen der. Denne saken tok all vår tid og krefter. Det sosiale livet forsvant helt, sier han.

Vennene deres ble forferdet da de hørte at ekteparet hadde kjøpt hus av den aktuelle selgeren.

- De ville advart oss mot han hvis de visste vi planla å kjøpe av ham, sa de. Jeg har hørt i etterkant at han har lurt andre folk også. At man får holde på på den måten er helt utrolig, mener Petter.

NETTMØTE: Advokatene i Help forsikring svarte Nettavisens lesere på boligspørsmål. Les svarene her.

Hadde tegnet boligkjøperforsikring
Heldigvis hadde ekteparet tegnet boligkjøperforsikring hos Help forsikring i forbindelse med boligkjøpet, dermed ble advokater satt på saken.

Stearinlys blåste ut av seg selv på stuebordet.

- Vi fikk inn flere takstmenn og kontrollører for å være sikre på å få en fullstendig gjennomgang av huset. Han som målte trekken i huset sa at det var det verste tilfellet han hadde sett i sine 25 år i bransjen. Stearinlys blåste ut av seg selv på stuebordet, forteller Petter.

Det viste seg at selger fullstendig hadde droppet isolasjon rundt alle vinduene da han renoverte huset. I taket var det langt mindre isolasjon enn påkrevd.

- Vi klarte ikke å få noen varme i huset i det hele tatt. For kona mi som har revmatisme ble dette raskt et stort problem, sier Petter.

(Artikkelen fortsetter under bildekarusellen av huset)

621

Fikk hevet kjøpet
Etter et tre måneders mareritt fremsatte Helps advokater krav om heving av kjøpet. Men det var ikke før etter ytterligere åtte måneder at man fikk gjennomført hevingen.

I mellomtiden hadde ekteparet leid seg en annen bolig. Svakheter i bærende konstruksjoner og feil ved det elektriske anlegget, sammenholdt med fysiske og psykiske plager, medførte at de ikke turte å bo i huset lenger.

- At vi til slutt fikk hevet kjøpet var helt fantastisk. Det har vært så utrolig mye styr rundt dette. I starten håpet og trodde vi hele tiden at det ikke var så ille og at vi kunne fikse ting selv, men vi fikk stadige tilbakeslag med nye takstmenn og kontrollører som fant ytterligere feil. Vi psyket oss opp gang på gang, men ble slått i bakken like ofte, forteller Petter.

Kostet 1,5 mill å utbedre feilene
Manglene på huset ble tilslutt estimert til å koste 1,5 millioner kroner å rette opp, og det var uten fiksing av taket.

- Vi kan ikke få fullrost Help nok. Hadde vi ikke hatt dem vet jeg ikke hvordan dette ville gått. De har vært fantastiske, mener Petter.

Jeg unner ikke min verste fiende å kjøpe et hus som vi gjorde.

Rettsak
I ettertid har Petter og kona fått kjøpt seg et nytt hus et godt stykke unna det gamle, men sagaen er ikke over av den grunn.

I slutten av måneden skal kravet deres om erstatning for oppussing og tap av verdistigning opp i retten.

- Vi brukte mye penger på huset før vi bare måtte gi det opp. Jeg unner ikke min verste fiende å kjøpe et hus som vi gjorde, sier Petter.

Huset er nå blitt solgt på billigsalg til nye kjøpere som ble grundig opplyst om alle feil og mangler som takstmennene oppdaget.

- Ikke enestående tilfelle
Advokat Tore Strandbakken i Help forsikring sier at Petters historie ikke er enestående.

- Hvis boligkjøpere ikke skaffer seg oversikt over hvilke rettigheter de har, og hva de må passe på når de kjøper bolig, kan de bli lurt av aktører som ser muligheten for rask profitt. Det finnes dessverre useriøse selgere både av nye og brukte boliger. Det medfører igjen et høyt antall tvistesaker i forbindelse med kjøp og salg av boliger. Tendensen til lettvinte løsninger har etter min mening vært stigende de siste årene. Det kan derfor være grunn til å tro at tvistenivået i tiden fremover vil stige, selv om det allerede er høyt, sier han.

Det finnes dessverre useriøse selgere både av nye og brukte boliger.

Strandbakken opplyser at det arbeides med endringer i byggesakslovgivningen.

- Forhåpentligvis vil disse endringene føre til at det blir enklere å stanse useriøse aktører før de får gjort skade. Nå får byggebransjen i altfor stor grad kontrollere seg selv. Det taper både seriøse utbyggere og boligkjøpere på, mener Strandbakken.

NETTMØTE: Advokatene i Help forsikring svarte Nettavisens lesere på boligspørsmål. Les svarene her.

Har du opplevd ekstreme bolighistorier du gjerne vil fortelle Nettavisen om? Send oss en e-post.