Gå til sidens hovedinnhold

Ekspert spår sjokkrente

Prognosene hans treffer bedre enn Norges Bank. Det er svært dårlig nytt for norske låntagere.

Hvis du trodde rentetoppen var nådd, må du tro om igjen. Nye, historisk sett treffsikre prognoser anslår en kraftig renteøkning.

- Det er oppsiktsvekkende høye renter det her legges opp til, sier økonom Ole Christian Bech-Moen i DnB Nor Markets til Nettavisen.

Prognoser laget av professor Ragnar Nymoen ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo viser at pengemarkedsrenten skal opp med ytterligere 1,5 prosentpoeng på under tre år, og bare i løpet av det nærmeste året kommer mesteparten av denne økningen.

Pengemarkedsrenten er den renten som i størst grad påvirker bankenes utlånsrente.

Denne modellen understreker at det er fare for økte renter.

Les mer om renter og bolig i Nettavisens boligmagasin.

Høye renter
I dag skal du være heldig dersom du får en boliglånsrente på under syv prosent. Gitt at boliglånsrenten følger pengemarkedsrenten vil Nymoens prognoser tilsi utlånsrenter fra rundt 8,5 prosent og oppover.

Her finner du en oversikt over hvor du får billigst lån i dag.

Svært treffsikre prognoser
Ragnar Nymoen er ingen hvem som helst innen økonomiens verden. Se bare hva DnB Nor Markets skriver i sitt analysenotat rundt Nymoens prognoser, som han lager i samarbeid med professor Gunnar Bårdsen.

«.. de modellbaserte prognosene fra professorduoen har truffet vel så bra som Norges Bank sine anslag. Dette ble også trukket fram i rapporten Norges Bank Watch 2008, som er en evaluering av pengepolitikken i Norge. De påpeker at en av modellene til Nymoen og Bårdsen, AIF, gjennomgående har truffet bedre enn Norges Banks anslag på inflasjon, særlig på ett års sikt.»

- Og de nye, høye inflasjonstallene er nettopp en av hovedgrunnene til Nymoens anslag om kraftig renteøkning, sier Ole Christian Bech-Moen til Nettavisen.

Beroliger noe
Han kan likevel berolige norske låntagere en smule.

- Vi i DnB Nor tror fortsatt at rentetoppen til Norges Bank er nådd, men det er helt klart en oppsiderisiko. Den modellen her bare understreker at det er fare for økte renter, sier Bech-Moen.

DnB Nor tror fortsatt at rentetoppen til Norges Bank er nådd.

Selv om Norges Bank skulle velge å holde styringsrenten i ro, betyr ikke det nødvendigvis at banken din gjør det samme.

- Vi ser ikke bort fra at utlånsrentene til bankene kan stige videre. Bankene har hengt litt etter med å skru opp rentene. Marginene deres er presset, og vi kan fort se at boliglånsrentene stiger videre uavhengig av hva Norges Bank gjør, sier Bech-Moen.

Onsdag i neste uke er det nytt rentemøte i Norges Bank. Nettavisen kommer i slutten av uka tilbake til hva økonomiekspertene tror om dette møtet.

Nettavisen fikk ikke tak i Ragnar Nymoen onsdag.

Hva tror du om renten fremover? Frykter du rentehopp etter de nye prognosene? Diskuter under!

Kommentarer til denne saken