Gå til sidens hovedinnhold

Er boligmarkedet en boble?

Flere tror på prisoppgang og planlegger kjøp. Men færre er førstegangskjøpere.

Oslo (ANB): Mer enn én av ti har planer om å kjøpe bolig de neste tolv månedene. Dette er en økning fra tidligere.

En ny undersøkelse tyder på at kjøpelysten er økende.

- Vi må tilbake til 2005/2006 for å finne samme interesse for å kjøpe bolig. Dette er en bekreftelse på at optimismen er tilbake i boligmarkedet og at vi nå nærmer oss en normalsituasjon, sier Stein Drogseth, administrerende direktør i Garanti Eiendomsmegling.

Drøyt 10 prosent har planer om å kjøpe bolig det neste året, viser undersøkelsen som Perduco har gjort på oppdrag for Garanti Eiendomsmegling. Andelen i en tilsvarende undersøkelse fra i fjor vår var 9 prosent. Høsten 2007, før finanskrisen, hadde 8 prosent planer om boligkjøp.

Færre førstegangskjøpere
Blant de som er under 30 år oppgir 16 prosent at de har planer om boligkjøp. Dette er en nedgang på to prosentpoeng fra våren 2010.

I aldersgruppen 30 og 39 år har 14 prosent planer om boligkjøp. For de som er mellom 40 og 49 år synker andelen til 9 prosent, og ytterligere til 6 prosent for de som er 50 år eller eldre.

- Mange førstegangskjøpere søker til boligmarkedet når prisene er fallende. Det er derfor ikke unaturlig at det er en nedgang i andelen under 30 år som oppgir at de har planer om å kjøpe bolig, sier Stein Drogseth.

Tror prisene øker
Samme undersøkelse viser at 62 prosent tror at prisene på boligeiendom vil øke de neste 12 månedene, mot 58 prosent våren 2010. 5 prosent tror prisene vil falle, 25 prosent tror prisene vil være uendret, og 8 prosent er usikre.

- Det er interessant å se at forventningene til boligprisene er tilbake på samme nivå som i 2006/2007, hvor også nærmere to av tre mente at boligprisene ville øke i løpet av de neste 12 månedene, sier Drogseth.

68 prosent av menn mot 56 prosent av kvinner tror på prisvekst. Folk i Buskerud tror mer på prisvekst enn folk andre steder i landet. De som er mellom 30 og 39 år, og de som har en husstandsinntekt på over 600.000 kroner, tror også mer på prisvekst enn andre.

Undersøkelsen er gjennomført i november 2010 blant et tilfeldig utvalg av 1.900 personer i befolkningen. (ANB)

Sterke priser
Boligprisene falt 1,1 prosent i desember.

Dette er en normal prisutvikling for desember.

  • Prisene på leiligheter sank 0,3 prosent.
  • Rekkehus og tomannsboliger falt 1,2 prosent
  • Eneboliger viste et prisfall på 3,6 prosent.

men i 2011 tror meglerne på en oppgang på åtte prosent

Boligprisene er nå 6,7 prosent høyere enn for ett år siden.

Les mer: - Boligprisene skal opp i år

SELGE BOLIG? Finn megler

Hva tror du om boligmarkedet? Si din mening i kommentarfeltet under:

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken