Gå til sidens hovedinnhold

- Boligprisene skal kraftig ned

Dårlige nyheter til boligselgerne.

Statistisk sentralbyrå (SSB) kommer med lite hyggelige prognoser for dem som skal selge bolig i 2009. Torsdag formiddag la SSB fram sine prognoser for årene fremover, og dommen for boligmarkedet er klar.

NA24 - din næringslivsavis

- Prisen på selveierboliger nådde en topp i andre kvartal i fjor, og har deretter falt. Dette har bidratt til at boligbyggingen har falt kraftig. Trass i lavere renter ventes boligprisene ikke å nå bunnen før mot slutten av inneværende år. Vi anslår at fallet da har vært opp mot 20 prosent. Vi antar at boliginvesteringene vil begynne å ta seg opp litt ut i 2010, skriver SSB i sin presentasjon.

LES MER: - To år før det snur

Fall i 2009 og 2010
For 2009 har økonomene lagt inn et boligprisfall på 12,1 prosent, og fallet vil fortsette i 2010 med en prisnedgang på 2,1 prosent. Først i 2011 er det forventet at prisene vil vise en bedring, men da med en moderat vekst på 3,5 prosent. I 2012 ser de en vekst på 7,8 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Dette står i skarp kontrast til hva leder for Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer, uttalte til NA24 i går.

- Kan ha passert bunnen
- Jeg tror at vi i alle fall vi nærmer oss bunnen i markedet veldig fort, om man ikke har passert den allerede. Det som blir avgjørende nå er tilbudet av boliger i markedet, og om det blir lagt ut nok boliger for salg, sa Dreyer.

HTML EMBED

Dreyer fortalte at tilstanden i det norske boligmarkedet nå er langt bedre enn det var før jul, og at boligmarkedet har blitt langt mer oversiktlig og mindre preget av usikkerhet.

- Det gjør at folk beveger seg ut i markedet igjen, mente Dreyer.

LES MER: - Boligbunnen kan være nådd

Rente og ledighet
Men her er det altså lite støtte å hente fra tallknuserne i SSB.

SSB-økonomene mener at fallet i boligprisene er avhengig av hvordan den generelle økonomien utvikler seg. Der vil arbeidsledigheten spille inn. For inneværende år ser de at ledigheten i Norge vil vokse til 3,7 prosent fra 2,6 prosent i 2008, og at den vil ligge på 4,7 prosent i 2010 og 2011. Året etter ser de ledigheten falle til 4,2 prosent.

Rentenivået er også en viktig ledestjerne for boligmarkedet. De venter at Norges Bank vil sette ned styringsrenten til 2 prosent til sommeren, og at pengemarkedsrenten vil bunne ut på 2,5 prosent når året blir avsluttet.

- Gjennomsnittlig banklånsrente kan da komme ned i under 4 prosent i 2010. I takt med bedrede konjunkturforhold antar vi at styringsrenten gradvis økes gjennom 2011 og 2012.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over17.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken