Gå til sidens hovedinnhold

Boligprisene stopper nye boliger

Boligprisene stopper opp og stopper samtidig boligbyggingen.

De siste par årene har byggekranene lent seg tett over landet. I takt med stigende boligpriser og importert arbeidskraft har hundrevis av leiligheter blitt heist opp i imponerende tempo.

NA24 - din næringslivsavis

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret hevder det fortsatt er sterkt behov for boliger i hovedstaden. Men dersom boligprisene stagnerer, er det ikke sikkert de blir bygget.

- Hvis prisene stagnerer, kan flere prosjekter settes på vent. Da har utbygger et problem. Vi har hatt en eksepsjonelt kraftig vekst på byggepriser og tomtepriser i Oslo, sier Øye.

Prosjekter forsvinner med andre ord ikke, men kan bli utsatt, dersom boligprisene flater helt ut. Det kan skje. Prisene på brukte boliger falt 2,2 prosent fra juni til juli. Øye forventer at prisutviklingen videre blir ustabil.

- Det ser ut til at vi får en humpete høst, sier Øye til NA24.

Selger først, bygger etterpå
- Det er mye som tyder på at det er en stagnasjon i prisene og en økning i byggekostnadene, sier Terje Heggedal, direktør i Selvaagbygg til NA24.

De store aktørene sørger gjerne for å selge rundt to tredjedeler av boligmassen før man begynner å grave.

- Det er mange aktører som ikke setter i gang bygging før man har et visst forhåndssalg. Det gjør at volumet blir justert i forhold til salg. En av konsekvensene er at du får mindre bygging ganske umiddelbart. Vi ser på noen prosjekter at salget går litt tregt, men det er ikke urovekkende. Vi har også prosjekter der salget går strålende, sier administrerende direktør Jon-Erik Lunøe i NCC Bolig.

30 prosent dyrere å bygge
Ifølge flere utbyggere har prisen på byggingen steget opp mot 30 prosent, bare på halvannet år. Nå koster det rundt 30.000 kroner per kvadratmeter beboelig flate, mot 23.000 for et par år siden.

- Økningen i byggekostnadene har stoppet opp. Utviklingen de siste par årene har vært formidabel, kostnadene har økt 20-30 prosent. Byggekostnadene er en større utfordring for boligbyggingen enn boligprisene, mener Lunøe i NCC.

Ifølge SSBs indeks har byggekostnaden økt med rundt 25 prosent de sier fem årene. Men reelt har prisveksten vært høyere, og det er særlig etter de siste årene det har tatt av.

- Det har vært en formidabel prisøkning de siste fem årene. Reell prisstigning i markedet har vært på 40 prosent i rene byggekostnader. I tillegg kommer tomteprisen, som også har steget kraftig, sier Jan Christian Ruud, direktør Skanska Bolig.

Kan få rolig periode
Ruud mener at selv om nybyggingstakten skulle roe seg, så vil markedet reagere med lavere byggekostnader etter en periode.

- Det er klart at vi får en kortvarig roligere nybyggingstakt. Det blir færre oppstartede prosjekter, til markedet justerer seg ned noe, og da vil det skyte fart igjen, sier Ruud. Han tror nyprismarkedet ikke vil stagnere, men at prisene vil roe seg noe.

Øye i Prognosesenteret tror at tunge prosjekter i Oslo som Bjørvika-utbyggingen og Ensjø-utbyggingen, som til sammen vil gi byen rundt 10.000 nye leiligheter, vil gå sin gang, fordi det er så mye prestisje knyttet til disse prosjektene.

- Det trenger ikke å ha noe å si for boligbyggingen. Det er ikke nødvendigvis negativt. Det kan ta litt lengre tid før man får solgt ut prosjekter, men de fleste har lagt inn god margin, sier informasjonssjef i OBOS Åge Pettersen til NA24.

- Det er det siste halvannet året som har vært unormalt, mener Pettersen.

Reklame

Slik får du godt internett på hytta