Gå til sidens hovedinnhold

Boligprisene trosser dystre spådommer

Opp, opp, opp.

EFF la onsdag frem statistikken for februar, og den viste at boligprisene i Norge er 0,9 prosent høyere enn i januar.

- Dette er en sterk økning. Korrigert for sesongvariasjoner på 0,3 prosent, forteller Christian Dreyer.

Dermed ser det ikke ut til at alle de negative forventningene til boligmarkedet slår til.

- Samlet har vi en økning på 3,2 prosent hittil i år. Når vi sesongkorrigerer tallene har vi et relativt flatt marked med en oppgang av 0,2 prosent.

Trenden er sterkest i byene, der Oslo og Bergen kan vise til vekst på 1,1 prosent, mens Tromsø har en vekst på hele 1,6 prosent. Det var ingen områder i Norge der markedet hadde nedgang.

Omsetningen er derimot en anelse lavere enn de siste tre årene. 5818 boliger ble solgt i februar, mot 6096 i februar i fjor. Samtidig lå det ute hele 12772 boliger, noe som er over 3000 flere enn i februar i fjor.

Tror på utflating

I dette ligger det at januar og februar normalt sett er måneder med kraftig prisoppgang, men at oppgangen i år har vært over normalen.

- At vi har en sterk januar og februar er ikke unormalt, og det er ikke unaturlig at dette flater ut fremover, fortalte Dreyer på pressekonferansen.

- Det er ikke et marked som tar av, men det er et marked med høy aktivitet, sa han og påpekete at alt nå tyder på at man har et normalisert marked.

Han påpeker at prisene likevel er en anelse lavere enn for et år siden, rundt 1,1 prosent lavere. Årsaken er at prisene falt gjennom høsten. EFF mener at en med jevn prisutvikling gjennom året ikke vil nå nye rekorder i år.

Tallene for markedet generelt er dermed en anelse bedre enn for Obos-leiligheter, som falt med 1,1 prosent fra januar til februar - etter en oppgang i januar.

Går litt raskere å selge bolig

Det er ikke bare prisene som ser ut til å være mer positive enn tidligere, i februar så en også et fall i omsetningstiden på boliger.

I desember og januar var det svært høy omsetningstid med henholdsvis 49 og 50 dager, noe som er 10-20 dager lenger enn normalen det siste året. I februar faller derimot omsetningstiden marginalt til 48 dager.

Det er derimot kraftige geografiske variasjoner på omsetningstiden. I Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø går det vesentlig raskere å omsette boliger enn spesielt i Agder-fylkene.

Mens det tok 26 dager å selge en bolig i Bergen, tok det hele 154 dager å selge en bolig i Vest-Agder eksklusivt Kristiansand.

Samtidig fallt også liggetiden på usolgte boliger fra 73 dager i januar til 44 dager i februar.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken