Gå til sidens hovedinnhold

- Boligprisene vil stige

Men to av tre mener likevel boligkjøp er den beste langsiktige investeringen, viser fersk undersøkelse.

En fersk befolkningsundersøkelse viser at to av tre personer mener bolig er den beste langsiktige investeringen for folk flest.

Undersøkelsen er foretatt blant et utvalg på 1.900 personer i Norge. 67 prosent holder en knapp på bolig som det beste alternativet, mens 16 prosent sier det samme om bankinnskudd. Fem prosent mener investering i aksjer eller obligasjoner er den beste investeringen.

Halvparten tror på prisøkning
53 prosent tror også prisene på boligeiendom vil øke de neste 12 månedene. Ti prosent tror det motsatte. Administrerende direktør i GARANTI Eiendomsmegling, Stein Drogseth, holder med flertallet. Det er omtrent det samme som fremkom i Finansnæringens Fellesorganisasjon sin undersøkelse, som NA24 skrev om i romjula.

- Folk mener at bolig er en god investering, og denne oppfatningen holder seg over tid. Boligprisene har steget med nærmere ti prosent i året gjennom de siste ti årene, og selv med den økonomiske uroen vi ser i Europa for tiden kommer boligprisene sannsynligvis til å fortsette å stige fremover, spesielt i byene. Bolig er en nødvendighet for de fleste, og investering i bolig gir også god avkastning, sier han i en melding.

- Sunn økonomi hos boligeiere
40 prosent mener at det akkurat nå er et godt tidspunkt økonomisk sett for folk flest å investere i bolig, mens 23 prosent ikke tror på det.

- Sett i lys av stigende boligpriser, lave renter, lav arbeidsledighet og at norsk økonomi generelt er sunn til tross for det som skjer i Europa, er det ikke overraskende at mange mener at det nå er et gunstig tidspunkt for å kjøpe bolig. Samtidig er folk våkne og får med seg det som skjer utenfor Norge, og dette har kanskje bidratt til en noe større usikkerhet, fortsetter Drogseth.

I undersøkelsen oppgir kun åtte prosent av Norges befolkning at de har boliglån som utgjør mer enn 80 prosent av verdien på boligen. Blant de som typisk er i etableringsfasen (de mellom 30 og 39 år) er andelen 16 prosent.

- Tallene vitner om en sunn økonomi hos boligeiere. Folk er flinke til å betale ned på lån, samtidig som stigende priser gir lavere belåningsgrad, sier Drogseth.

Undersøkelsen er gjennomført av Perduco for GARANTI Eiendomsmegling.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler