Gå til sidens hovedinnhold

- Det er ikke klokt

Norske artister mener landbruksminister Sylvi Listhaugs politikk er kortsiktig og populistisk.

(SIDE2): Norske bønder får mye støtte for sin kamp mot regjeringens forslag til året landbruksoppgjør. Også en rekke artister har engasjert seg, blant dem Odd Norstoga og Stein Torleif Bjella.

De har kastet seg på en kampanje i sosiale medier, der de fremsnakker bøndene og tar et oppgjør med landbruksminister Sulvi Listhaugs (FrP) politikk.

- Meningsfylt arbeid

«Det er mykje ein kan drive med. Laga visu eller bli kommunikasjonsrådgjevar. Men finst det noko viktigar enn å laga maten me treng? Det er jaggu eit stykke meiningsfylt arbeid. Og når eg tenkji på det; det er så intenst gale at me sende mat på kryss og tvers av heile den vanvittige runde store kloden. Mat skal sjølsagt produserast og konsumerast der folk bur.

- Stopp no, seier Listhaug.

- Naivt prat. Maten blir for dyr. Dei må slå seg sammen. Legge ned. Spara peng. Effektivisere. Gløyme dyrevelferd, kulturlandskap, miljø og busetting.

Slik prata Listhaug. Ho navigera etter bedriftspopulistiske kortsiktige prinsipp.

Ein bygger ikkje samfunn på den måten.

Det er ikkje langsiktig.

Det er ikkje klokt.»

Trender på sosiale medier

Slik starter Bjella sitt innlegg på sin Facebook-side. Det er i skrivende stund delt over 1000 ganger. Artisten fra Ål skrev innlegget på oppfordring fra musikerkollega Nordstoga, som selv har skrevet et innlegg på oppfordring.

- Jeg tror alle trenger å bli framsnakka, men først og fremst trenger vi en saklig og god debatt om norsk landbruk. Det er viktig at maten vår produseres nærme der folk bor, sier Bjella til Klassekampen.

Han skriver videre at han frykter at Listhaugs politikk vil føre til samme tilstander som i Sverige, der gårdsbruk er lagt ned og lokalsamfunn fraflyttes og legges øde.

«For eit par viku sidan var eg på tur til Sverige. Eg og eit par kamerata ville sjå nedlagt EU-distriktsutkant. Det fann me. Det var som ein skrekkfilm. Urstussleg. Hus og bruk prisa til eit par hundretusen - om dei var heldige. Dei fleste var til sals. Kven vil eigentleg bu i eit område med stupande folketal og ingenting å drive med? Slik går det når ein skit i bu- og driveplikt.»

Les hele innlegget til Bjella her:

HTML EMBED
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_GB/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Støtte i folket

Norske bønder har den siste uken demonstrert mot landbruksminister Sylvi Listhaugs tilbud, og tirsdag er det ventet opp mot 3000 bønder i hovedstaden.

Et flertall av de spurte i en undersøkelse bøant våre lesere, sier de gjør som artistene - de støtter bondeorganisasjonenes ståsted i jordbruksforhandlingene.

Fremsnakk-kampanje ble startet av Marit Handeland Wøllo, som bor i Ås og studerer ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Hun er glad for oppmerksomheten saken har fått.

- Bjellas innlegg har blitt delt flere hundre ganger, og det er veldig hyggelig. Dette dreier seg om mer enn at vi skal ha mat. Landbruket skaper ringvirkninger for andre næringer og holder kulturlandskapet vårt ved like. At Norge er et fint land skyldes ikke bare at det får gro som det vil, sier hun til avisen.

Samfunnstjeneste

Nordstogas familie har tilhørighet på gården Plassen i Telemark, som familien har drevet i generasjoner. Han skriver i sitt fremsnakk at dette dreier seg om mer enn bøndene.

«"Bøndene" blir det heile tida snakka om. Dette handlar ikkje om bøndene. Det handlar om maten vår, kor den kjem frå og korleis den blir laga. Og det handlar om landet vårt slik det ser ut, og det handlar om landet vårt slik me skal te oss her i verda.»

Nordstoga peker videre på at de fleste norske bønder er ideologisk forankret i jordvern, kulturlandskap pg en moralsk plikt i forhold til forfedre og tradisjon - og at de produserer mat ut fra et lokalt ressursgrunnlag, som han sier er den eneste måten å produsere mat på, som verden tåler på lang sikt. Det uten at de får godt betalt for det, og gjerne har andre inntekter ved siden.

«Lat så bøndene få respekt og betaling for samfunnstenesta si, og lat dei no endeleg få ha eit arbeid ved sida av. For sauer er allrighte dyr, men å berre halde seg til sauer blir litt magert, slik intellektuelt sett.»

Han har lenge kommentert landbrukspolitikken til Listhaug, og har vist sin uenighet også på Twitter.

- Fjøskollaps i Ål. Listhaug legg skulda kun på bonden sjølv. Bra med politikarar som ser samanhengar. Gledar meg til ho blir bistandsminister, tvitret Nordstoga i april.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!


Kommentarer til denne saken