Gå til sidens hovedinnhold

Bonus i desember - sparken i januar

Ekornes kutter 180 stillinger.

Ekornes ser seg nødt til å ty til betydelige nedbemanninger. De foreløpige skissene tilsier at det kommer et kutt på 180 årsverk og inntil 80 årsverk vil bli permittert.

Beskjeden kommer kun kort tid etter at de ansatte fikk en julebonus. I desember fikk de ansatte en halv månedslønn i bonus.

NA24 - din næringslivsavis

- Dette er opplagt svært dramatisk for de ansatte og for selskapet. Vi er kommet i en svært uønsket situasjon som vi ikke klarer å gjemme oss for, sier Øyvind Tørlen, viseadministrerende direktør ved Ekornes til NA24.

Denne meldingen kommer bare uker etter at Ekornes gav samtlige ansatte bonus på litt over en halv månedslønn. Like før jul meldte møbelselskapet om at bonus til de ansatte lå an til å bli 54 prosent av en månedslønn.

Ordresvikt
Bakgrunnen er at ordrene uteblir. I fjerde kvartal i fjor falt ordreinngangen med 15 prosent sammenlignet med året før, og i desember ble det en svikt i antall ordre på 26 prosent sammenlignet med desember i 2007. Ekornes melder at de ikke ser noen tegn til at den negative trenden vil snu i nær fremtid.

- Situasjonen er nøyaktig slik den er beskrevet i børsmeldingen. Det har vært en betydelig svekket ordresituasjon gjennom fjerde kvartal, og vi må tilpasse kapasiteten til virkeligheten, fastslår Tørlen.

Rett før jul meldte Ekornes at de satte inn midlertidige tiltak for å møte utfordringene. Blant annet innførte de 4 timers arbeidsdag ved fabrikkene i Norge som skulle vare fram til februar i år.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

- Smerter
- Det sørgelige i dette er at oppsigelsene vil treffe usedvanlig dyktige og lojale medarbeidere som har jobbet i Ekornes i mange år. Det smerter mest nå, forteller Tørlen.

- Hvordan ble beskjeden tatt imot av de ansatte?

-Nøyaktig slik man ville forventet. Beskjeden ble møtt med skuffelse og resignasjon uten støy på noen som helst måte. Etter å ha fått beskjeden gikk de som var på skift tilbake til arbeidet igjen, sier Tørlen.

Les mer: Innfører 4-dagersuke

Nå legges fabrikkene som produserer fastryggsofaer i Stranda ned. Deler av produksjonen flyttes til fabrikken i Hareid. Ved fabrikken på Stranda har 67 årsverk vært omfattet av sofaproduksjonen. I alt kutter selskapet kapasiteten ved fastrygg-sofa med 25 prosent.

(Saken fortsetter under bildet)

Permanent nedlegging
Tørlen forteller at Ekornes har drevet produksjon i Stranda siden 1970-tallet da selskapet kjøpte fabrikken der. Nå er det ubønnhørlig slutt.

- Når det gjelder fabrikknedleggelsen i Stranda må den ansees som permanent, sier Tørlen.

Samtidig vil Ekornes gjennomføre bemanningsreduksjoner og permitteringer i forbindelse med produksjonen av Stressless-stoler.

Inntil 20 årsverk skal også bort innen madrassproduksjonen.

Stuper på børs
Etter at meldingen gikk ut til markedet har aksjekursen falt kraftig. På tynn omsetning faller Ekornes 9,46 prosent, til 67 kroner per aksje.

Dette verdsetter hele selskapet til knappe 2,5 milliarder. Dermed har aksjekursen til Ekornes falt nærmere 30 prosent det siste året.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken