(SIDE2): Julen kommer tidlig i år for vinentusiaster og vinsamlere.

Torsdag denne uken er det igjen klart for kaotiske tilstander når Bordeaux-vinen slippes på spesialpolene i Vika i hovedstaden og Valken i Bergen, og seks andre utvalgte vinmonopol. Og denne gangen er det 2010-årgangen som skal friste.

Sesongen var preget av mye voldsomt vær, men vinen ble allikevel strålende, og 2010 blir beskrevet som en skikkelig lagringsårgang. Denne vinen kan man med hell ha livet ut. I tillegg slippes det en hel del voksen årgangsvin, fra 1966 og fremover, med flere godbiter fra 1970- og 80-tallet.

Litt fakta: Bordeaux er en havneby ved Garonne sørvest i Frankrike. Vinområdet deles i to, henholdsvis vestbredden og østbredden, av elven Gironde som igjen deler seg i elvene Dorgonne og Garonne. Området midt imellom elvene kalles like godt Entre-Deux-Mers. Vestbredden er kjent for områdene Médoc, Graves og Sauternes (dessertvin), mens østsiden er kjent for Pomerol og St. Èmilion. Årlig lages det 700 millioner flasker vin, og om lag 80% er rødvin. De røde hoveddruene er cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc, men det dyrkes også noe carmenere, malbec og petit verdot.

Side2 har testet over 50 av de rundt 450 vinene som slippes, og gir deg her de ti beste og rimeligste kjøpene fra 2010-årgangen.

Spesialbutikk A: Vinene slippes på Oslo Vika og Bergen Valkendorfs gate.

Spesialbutikk B: Vinene slippes på de to foregående spesialpolene i tillegg til Oslo CC Vest, Hamar, Trondheim Valentinlyst, Sandnes og Sandefjord.

Chateau Pojeaux 2010, Moulis, Frankrike
(#584101, kr 336) B

Dette er en av de aller beste årgangene fra dette vinslottet, får vi opplyst. Fin blårød i fargen. Den er fremdeles litt lukket i duften, men man kan ane både solbær, bladverk og eik i denne. Masse tanniner som river og rusker oppover i ganen. Vinen er en kraftbombe med stor fylde og høy syre.

En vinner av en vin til en svært god pris.

Kan kose seg i kjelleren i flere tiår fremover.

Chateau Cantemerle 2010, Haut-Medoc, Frankrike
(#630301, kr 446,20) A

Den beste siden 1959 fra dette vinslottet. Dyp rubinrød med blålig kant i fargen. Duften på denne er også litt lukket, men her kjennes solbærene, urter og fat. Denne har skikkelig kraftige tanniner og god syre. Tørr. Ung på smak, men har god fruktighet og potensial til å ligge og godgjøre seg lenge.

Chateau Les Ormes-de-Pez 2010, Saint-Estèphe, Frankrike
(#589401, kr 364,30) B

Blålilla i fargen. Kraftig aroma av friske røde bær, grønne urter og eik. De hentes opp igjen i en markant smak med nesten overveldende peppertoner. Fruktigheten gjør dog opp for det. Saftig og nærmest livlig i stilen med god fyldighet, fin syre og pene tanniner.

Strålende kvalitet på denne vinen fra Saint-Estèphe, den kan lett ligge i årevis og bare bli bedre.

Chateau Siran 2010, Margaux, Frankrike
(#958801, kr 345,80) B

Dyp rubinrød. Innslag av noe lær og bær på en litt lukket duft. Denne er floral i stilen, og stikker litt i munnen på grunn av de tørre tanninene. En typisk Margaux-vin med masse potensial hvis den får hvile noen år. Meget god pris.

Chateau Cantenac-Brown 2010, Margaux, Frankrike
(#587001, kr 543,80) B

Medium dyp rubinrød. Litt lukket på duften, men aner litt lakris og friske røde bær. God sødme, tørr og saftig på en gang slik en godt balansert vin skal være. Noe grønn og ung i ettersmak, men en veldig flott vin med høy fylde og god struktur. Super konsentrasjon.

Etter sigende en av de beste fra vinhuset på lang tid.

Chateau Malartic-Lagraviere 2010, Pessac-Léognan, Frankrike
(#592901, kr 534) B

Dyp blårød i fargen. Dette er en kraftkar av en vin. Høy alkohol, 14,5%.

Duften spretter ut av glasset av masse modne røde bær. God fruktighet utlover med litt vegetale og animalske toner. Den føles litt ferskere enn de andre, og har ikke så stramme tanniner. God fyldighet og saftig, fin frukt.

Chateau Le Parde Haut-Bailly 2010, Pessac-Léognan, Frankrike
(#584401, kr 336) B

Dyp blårød i fargen. Mye aroma med massevis av modne solbær og noe animalske innslag. Godt balansert vin med massevis av god saftighet og frukt.

Veldig god pris - supert kjøp.

Chateau Angludet 2010, Margaux, Frankrike
(#930301, kr 479,90) B

Dette er en vanskelig Bordeaux å få skaffet seg, men nå slippes den altså i Norge. Den er dyp rubinrød med en blålig kant. Godt parfymert og floral i en ganske intens og fruktig duft. Her kommer pepperen på tungen med en gang i en ganske lang og frisk ettersmak. Solbærblader og litt treverk merkes også.

Superdupert kjøp - hvis du får tak i.

Chateau Lacoste-Borie 2010, St.-Julien, Frankrike
(#592201, kr 297,80) B

Lys rubinrød. Frukten smeller ut glasset, masse solbær og pepper her. Veldig vennlig med god saftighet og frukt, gode tanniner og fin syrestruktur utover. Sødmen kjennes fint på tungen i en godt balansert vin.

Dette er en klassisk vin for området Pauillac, og er en av rimeligste i slippet. Helt klart verdt kronene.

Chateau Giscours 2010, Margaux, Frankrike
(#589301, kr 641,90) B

Medium rubinrød. Massevis av god og fruktig aroma av deilige solbær og urter over fat. Veldig saftig, tanninene kommer utover i en lang, tørr ettersmak.

Veldig god fylde og bra syre. En elegant vin. Denne er litt dyrere enn de andre, men vel verdt prisen. Kan ligge i flere tiår.