Gå til sidens hovedinnhold

Bekymringer, bekymringer, bekymringer

Børsene tok nye svalestup i natt.

Det har ikke vært noen god uke på de asiatiske børsene, som fredag falt for femte dag på rad.

Fra før er investornervene stålsatte av bekymringer om at kinesiske myndigheter skal sette på vekstbremsene og øke rentene. Det har gitt spesielt konjunkturfølsomme aksjer hard medfart på børsene denne uken.

Kraftig fall
Den sammenveide regionindeksen for Asia og Stillehavet faller 1,7 prosent til 121,69 poeng. De viktigste indeksene i Japan, Kina, Hongkong og Sør-Korea faller mer enn to prosent.

Og det hjalp heller ikke at President Barack Obama lanserte en plan om å begrense handlingsrommet til storbankene torsdag. Dette førte til kraftig kursfall på USA-børsene, og spesielt mange av de store bankaksjene.

- Det er noen bekymringer rundt betydningen av en innstramming i Kina. Jeg tror ikke de prøver å svekke økonomien, men det er åpenbart at markedet er bekymret for at dette vil skje, sier investeringsstrateg Shane Oliver hos AMP Capital Investors i Sydney til Bloomberg.

Vil stramme opp bankene
President Barack Obama lanserte torsdag harde begrensninger på USAs storbanker. Han vil ha slutt på at bankene tar stor risiko, i praksis uten å kunne gå konkurs.

- Selv om finanssystemet er mye mer solid i dag enn for et år siden, opererer det etter nøyaktig det samme regelverket som førte til at det nesten kollapset, sa Obama da han lanserte planen.

Han sa at hans ønske om reformer ble styrket av høye overskudd i banker som samtidig sier de ikke kan låne ut til småbedrifter, ikke kan holde rentene på kredittkort nede og ikke kan tilbakebetale skattebetalerne som reddet dem.

- Det er nettopp denne typen uansvarlighet som gjør det klart at det er nødvendig med reform, sa Obama.

Mange er provosert over kjempehøye bonuser i banker som trolig hadde gått konkurs uten statlig nødhjelp under finanskrisen.

Tvingende nødvendig
Seniorøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets skriver i en morgenrapport i dag at på lang sikt, for å utvikle en bærekraftig finanssektor, er bedre reguleringer tvingende nødvendig.

- Merk at vi sier «bedre», ikke nødvendigvis «strengere». Med det mener vi for eksempel mer systemorienterte reguleringer, i stedet for individorienterte slik det i stor grad har vært i forkant av krisen. By the way, husk at dette kun er et forslag som skal til avstemning i kongressen.

Nøkkeltall fredag (Merk at børsene stenger på ulike tidspunkt)

Japans Topix: -1,58%
Japans Nikkei 225: -2,56%
Hongkongs Hang Seng: - 1,08 %
Kinas CSI 300: - 1,24 %
Kinas Shangai Composite: - 0,96%
Taiwans Taiex: - 2,47 %
Sør-Koreas Kospi:- 2,19 %
Singapores Strait Times Index: - 1,24 %

Kommentarer til denne saken