Gå til sidens hovedinnhold

Sterk uke på Oslo Børs

Ligger 80 prosent over bunnen fra i fjor.

Oslo Børs svingte mellom pluss og minus på ukens siste dag, men klarte med et nødskrik å redde seg inn på den positive siden.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen steg minimale 0,06 prosent til 325,53 poeng, og endte dermed på det høyeste nivået siden slutten av september i fjor. Samlet steg indeksen 4,20 prosent denne uken, og det var bare mandag som endte i minus. Siden nyttår har Oslo Børs steget over 44 prosent, og ligger 80 prosent over bunnivået fra november i fjor.

Gode nyheter
Oppturen har kommet som følge av flere positive nyheter fra USA, Europa og Asia. Det blir stadig flere som tror at den amerikanske økonomien er på full vei ut av resesjonen. Blant annet sa sentralbanksjef Ben Bernanke denne uken at Federal Reserve, den amerikanske sentralbanken, regner med at den amerikanske økonomien vil vise veksttakter igjen i løpet av kort tid.

Troen på at den langvarige krisen nærmer seg slutten har fått optimismen og ikke minst grådigheten til å spire igjen. Det har vært flere tegn på at risikoappetitten har blitt større. Blant annet har den klassiske trygge havnen, den amerikanske dollaren, svekket seg mot flere mer eksotiske valutaer. Det har i tillegg til troen på økt etterspørsel i verdensøkonomien gitt en oppgang i råvaremarkedet.

Det igjen teller svært positivt inn på Oslo Børs. Oljeprisen var en periode ned under 67 dollar ved inngangen til denne uken, men har siden tatt seg over 71 dollar fatet. Da handelen i det norske aksjemarkedet stengte lå kontraktsprisen på nordsjøolje på 71,25 dollar per fat.

Økt volum
Noe som også er verdt å legge merke til denne uken, er at omsetningen har tatt seg opp. På enkelte dager har omsetningen av grunnfondsbevis og aksjer vært oppe i åtte milliarder kroner, og det er de høyeste nivåene etter sommerferien. Samme tendens har det vært i flere andre internasjonale børser og det er et tegn på at penger er på vei inn i aksjemarkedet igjen. Fredag ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 7,7 milliarder kroner.

Et selskap som har pekt seg positivt ut denne uken er solenergiselskapet REC. I løpet av de siste fem dagene har kursen blitt løftet nærmere 20 prosent, og fredag alene steg aksjeverdiene med 6,62 prosent til 52,80 kroner. Den tyske konkurrenten og tidligere storeieren Q-Cells avholdt en kapitalmarkedsdag og analytikerne viste til dette som en mulig trigger for børsoppgangen.

Gruveselskapet International Gold Exploration var ett av flere selskaper som denne uken hentet inn ny kapital. Selskapet måtte lokke med en rabatt på over 40 prosent for å få investorene til å kjøpe nye aksjer og konvertere gjeld for 72,5 millioner kroner. Aksjekursen endte uendret fredag, men den falt 25,1 prosent for uken.

DNO i fokus
På ukens siste dag ble StatoilHydro sendt ned 1,03 prosent til 134 kroner, men endte opp 0,45 prosent for uken. Det var likevel et annet oljeselskap som stjal overskriftene på tampen av uken. Oslo Børs reagerte på at DNO ikke offentliggjorde hvem som var kjøperen av en aksjepost på 4,8 prosent som selskapet solgte for snaut ett år siden. Kjøperen figurerte som en mellommann og var ingen ringere enn de kurdiske selvstyremyndighetene, med oljeminister Dr. Ashti Hawrami som en sentral part.

DNO reagerer på at Oslo Børs går ut med disse opplysningene.

Les mer: - Dette skulle ikke ut

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kommentarer til denne saken