Gå til sidens hovedinnhold

Børsen 67 mrd. i pluss

Feststemning på børsen samtidig som meglerhus gikk konkurs.

Det var full fest på Oslo Børs onsdag. Børsverdien steg med 67 milliarder kroner. Hovedindeksen gjorde et hopp på hele 3,12 prosent til 485,98 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Det var likevel ikke alle som jublet. Terra Securities er historie etter kommuneskandalen, og 70 ansatte står uten jobb. Fire nordlandskommuner står sammen med fire andre norske kommuner i fare for å tape flere hundre millioner kroner.

Gigantene viste vei
Det så likevel ikke ut til å tynge aksjehandelen. Rett fra start var retningen satt. Børsen skulle bare opp, og lot seg ikke hemme. Da handelen på Wall Street startet ble jubelen forsterket. Signaler om at den amerikanske sentralbanken kan komme til å sette ned renten for å motvirke faren for økonomisk stagnasjon.

Det var tungvekterne som tok ansvar og bidro sterkt til oppgangen. Tre meklerhus utmerket seg som de ivrigste kjøperne. ABG Sundal Collier sto alene for 42 prosent av nettokjøpene, mens Morgan Stanley og Merrill Lynch fulgte etter.

Omsetningen endte på 11,7 milliarder kroner og det er like under snittet den siste måneden. StatoilHydro sto alene for 3,16 milliarder kroner av total omsetningen og steg 3,60 prosent til 178,30 kroner.

Da handelen på Oslo Børs stengte hadde kontraktsprisen falt til 92,29 dollar fatet, en liten nedgang sammenlignet med nivået den lå på tidligere på dagen.

Hjulpet opp
Solenergiselskapet REC ble sendt opp hele 7,53 prosent til 257 kroner. Morgan Stanley, Neonet Securities, Credit Suisse First Boston var de største nettokjøperne i aksjen. I USA og i Europa steg flere av solenergiselskapene.

Oppgangen i REC bidro til at Orkla ble løftet 4,51 prosent til 99,60 kroner. Stein Erik Hagen har igjen åpnet lommeboken og bladd opp nærmere en halv milliard kroner for litt over fem millioner Orkla-aksjer. De siste to ukene har Hagen kjøpt aksjer for 2,15 milliarder kroner i industrikonsernet og eier etter det 22,9 prosent av Orkla.

Etter to dager med nedtur steg Norsk Hydro 4,71 prosent til 71,20 kroner. Yara ble sendt opp 3,93 prosent til 198,25 kroner.

Tjente 1,3 mrd.
Best av tungvekterne var John Fredriksens lakseselskap Marine Harvest. Ifølge en aksjemegler NA24 har vært i kontakt med kan delvis av oppgangen skyldes «shortcovering» etter nedsablingen de siste ukene. Når aksjekursen første beveger seg kan spekulanter bli nødt til å dekke inn sine posisjoner. Samtidig har lakseprisen og eksportvolumet tatt seg opp. Frem mot jul er en god periode og inngangen til vinteren er høysesong for laks og fisk. Da pleier lakseprisen å ta seg opp.

Marine Harvest steg 9,74 prosent til 3,38 kroner. First Securities og DnB NOR Markets var de største kjøperne og sto bak 35 og 29,8 prosent av nettokjøpene.

Totalt økte Fredriksens børsformue med 1,3 milliarder kroner.

Flere av aksjene som ligger inn under Fredriksens imperium gjorde det også sterkt. Frontline ble løftet 3,22 prosent til 256,50 kroner, mens SeaDrill ble løftet 3,93 prosent til 119 kroner. Deep Sea Supply steg 3,86 prosent til 24,20 kroner. Golar LNG stakk 6,70 prosent til 111,50 kroner.

Tapere
ScanArc falt 18,33 prosent til 19,60 kroner.

Seismikkselskapet EMGS la frem solide tall for tredje kvartal, men advarer mot svakere inntjening i inneværende kvartal.

- Inntektene i fjerde kvartal vil bli utfordrende som følge av forsinkede kontrakter, skriver styret.

EMGS-aksjen falt 14,93 prosent til 71,25 kroner.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser