Gå til sidens hovedinnhold

Børsen best i klassen

Oslo Børs viste styrke.

Børsen svingte både hit og dit, men endte markant opp torsdag.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Etter å ha åpnet opp sterkt falt Oslo Børs tilbake, for så å stige igjen. Til slutt endte hovedindeksen på 222,98 poeng, noe som er en sterk vekst på 1,95 prosent, på en dag med ustabil oljepris og nedgang i store deler av verden.

Sterk kjempe
Oljeprisen lå i formiddag under gårsdagens sluttnotering, men like før lunsj begynte en pen oppgang. Nordsjøolje ble handlet på nivåer rundt 47 dollar på råvarebørsen i London, men i takt med fallet på de internasjonale markedene begynte også denne å svekke seg.

Et fat nordsjøolje med levering i februar handles nå for 44,7 dollar fatet, noe som er en nedgang på 0,84 prosent fra torsdagens åpning. Den mer omsatte marskontrakten står derimot i 46,82 dollar fatet.

Tross svekkelsen i oljeprisen dundret lokomotivet StatoilHydro fram med hele 5,31 prosent til 119 kroner, noe som bidro sterkt til oppgangen.

Medvirkende til oppgangen var også gjødselkonsernet Yara, som virkelig fikk vind i seilene etter å ha blitt sent markant ned på spekulasjoner om lavere nitratpriser onsdag. Oppgangen torsdag er på pene 5,06 prosent til 145,25 kroner.

De to aksjene er også de to soleklart mest omsatte på en dag der omsetningen av aksjer og grunnfondsbevis var i overkant av 6,7 milliarder kroner.

Andre vinnere torsdag er Orkla som la på seg 1,04 prosent til 43,8 kroner, tankkjempen Frontline som steg med 2,9 prosent til 213 kroner og Aker Solutions som la på seg 2,79 prosent til 38,7 kroner.

Fiskekamp og nedgradering
Blant taperne finner man cruiserederiet Royal Caribbean Cruises som falt med 12,6 prosent. Aksjen fikk en kraftig nedtur etter at Goldman Sachs har nedgradert hele cruisesektoren og samtidig kuttet anbefalingen på RCL til selg fra nøytral, melder Reuters.

Goldman tror at både RCL og konkurrenten Carnival blir nødt til å hente inn ny egenkapital for å klare seg gjennom nedturen.

Andre selskaper som har fått redusert markedsverdien er Telenor med et fall på 1,57 prosent, solselskapet REC som falt med 0,31 prosent til 63,8 kroner og Fredriksens SeaDrill, som hentet seg markant inn mot slutten, med et fall på 1,5 prosent til 52,4 kroner.

Den kraftige nedgangen Norsk Hydro har opplevd etter at det ble klart at Eivind Reiten trekker seg stoppet opp torsdag. Aksjen endte til slutt uendret på 24,7 kroner.

Oppdrettsgiganten Marine Harvest har innløst en forwardkontrakt på 5,8 millioner aksjer i fiskeforedlingskonsernet Aker Seafoods. Kostprisen er hele 48,34 kroner per aksje og vil bety store urealiserte tap for Marine Harvest.

Skipsreder John Fredriksens Marine Harvest sitter dermed med en eierandel på 11,9 prosent i Aker Seafoods ASA, men papirtapet på å skaffe seg posten i Kjell Inge Røkkes fiskesatsing er nesten 250 millioner kroner.

Aker Seafoods steg med 1,56 prosent til 6,5 kroner, men enda bedre gikk det for Marine Harvest som la på seg 4,1 prosent til 1,27 kroner.

Rentemøte og nøkkeltall
Torsdag ble det bestemt at den europeiske sentralbanken (ESB) kutter styringsrenten med 0,50 prosentpoeng. Den europeiske styringsrenten ligger nå på 2 prosent, og det var i tråd med forventningene.

- Så vidt vi kan bedømme priser markedet inn 0,50 prosentpoeng med en viss sannsynlighet for 0,75 prosentpoeng, skrev Nordea Markets i sin morgenrapport.

Forrige gang ESB kuttet renten var i desember. Da ble renten kuttet med 0,75 prosentpoeng.

Les mer her: Nytt rentekutt

Også danskene tok fram høvelen og skrapte seg nærmere bunnen. Den danske sentralbanken kutter renten med 0,75 prosentpoeng til 3,0 prosent. Dermed har den danske sentralbanken nå kuttet seg ned til samme nivå som den norske styringsrenten.

Les mer her: Danmark barberer renten

Den ukentlige oversikten over nye søkere til ledighetstrygd i USA viste at det var 524.000 nye søkere, mot ventet 513.000.

USA tynger
Finanssektoren på børsene tynges spesielt hardt på frykt om at bankkrisen, som har herjet de siste månedene, langt fra er over.

I førersete for nedgangen sitter amerikanske Bank of America etter avisskriverier om at giganten trenger nye kontantinjeksjoner fra myndighetene for å kunne absorbere tap knyttet til Merrill Lynch.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Til tross for bedre resultater enn ventet fra den nest største amerikanske banken JP Morgan Chase & Co, henger frykten for vedvarende kredittap i banksektoren som en mørk skygge over investorene.

Ratingbyrået Moodys har nedgradert kjempen med begrunnelse om at finansselskapet kan få problemer med å tjene nok penger slik at de kan bli nødt til å kutte utbyttet.

Foruten dette tynges it-sektoren på nyheten om at Apples gullgutt, Steve Jobs, er ute i permisjon grunnet helsemessige problemer.

Steve Jobs er viktig fordi han mer enn kanskje noen annen sjef for et så stort selskap er selskapet.

Les mer: Jobs må ta pause

Nedgang i Europa
De europeiske børsene svingte også både hit og dit. De åpnet svakt, hentet seg inn, men pessimismen fungerer som tyngdekraften og drar de fleste markant med seg ned.

Bekymringene knyttet til banksektoren bidro til å trekke ned finansaksjene. I Tyskland faller DAX-indeksen vel to prosent, CAC 40 i Paris detter med 2,1 prosent. Stemningen er ikke stort bedre i London der den toneangivende FTSE 100-indeksen sendes ned med 1,5 prosent.

Ellers faller børsene i Italia, Spania, Hellas, Belgia, Nederland og Polen med mellom en og tre prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken