Gå til sidens hovedinnhold

Børsen i knallform

April var den beste børsmåneden på fire og et halvt år.

På Oslo Børs merker de at optimismen er kommet tilbake. I april steg hovedindeksen 12,4 prosent. Det er den beste måneden siden oktober 2003.

NA24 - din næringslivsavis

Den gode stemingen merker de også hos netthandlerne. Nordnet ser at kundene er blitt langt mer positivt innstilt til aksjer og ønsker å posisjonere seg for opptur.

- Flere faktorer og tegn viser at privatpersonene var positive til markedet i april. Shorthandelen var lavere i forhold til tidligere i år, sier daglig leder Anders Skar i Nordnet Bank til NA24.

- Vært der siden påske
Ellers i markedet merker de også at optimismen er tilbake. Det har blant annet Landsbanki merket.

- Optimismen har vært der helt siden påske, sier aksjestrateg Terje Nyborg i Landsbanki og peker på at det har vært nærmest en uavbrutt oppgang siden Bear Stearns gikk over ende.

Selskapene har også vist gode takter. I USA har en svekket dollar gitt positive utslag for de eksportrettede selskapene i verdens største økonomi.

Ved Oslo Børs merker de også at interessen for aksjer har tatt seg opp.

- Vi merker det på den daglige aktiviteten. Nå var forrige måned en måned med veldig lav aktivitet, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen på Oslo Børs til NA24. Handelen i mars var langt lavere enn normalt, og det la de merke til på Oslo Børs. I april var aktiviteten tilbake til normalnivåene.

Mindre usikkerhet
Nordnet er den største nettmegleren i Norge og de merket at det var større utlåning av penger til kundene. Flere ønsket en større eksponering i aksjer og aksjefond i april enn tidligere år. Blant annet økte antall transaksjoner fra de fire største nettmeglerne med 137 prosent i april. Selv om det var en liten nedgang fra mars er det likevel en betydelig økning. Noe av forklaringen kan ligge i at påsken kom i sin helhet i mars i år, mens den var i april i fjor.

- Vi merker på kundene vi snakker med at usikkerheten og nervøsiteten er mindre nå enn tidligere i år. Den verste frykten for kredittkrisen er blitt mindre. Råvareprisene har steget og mangel på negative nyheter gjør at de er mer positive til markedet, sier Skar til NA24.

Høy oljepris hjelper
- I tillegg har det vært en ok resultatsesong, og hovedbildet er greit med knallsterkt oljepris, sier Terje Nyborg til NA24.

Strategen i Landsbanki trekker frem at oljeprisen ligger nå i intervallet 110 til 120 dollar og meglerhusene har hatt mange oppgraderinger på oljeprisen, med tilhørende selskapsoppgraderinger.

I april hevet Landsbanki oljeprisanslaget for 2008 til 100 dollar, og venter at oljeprisen vil holde seg høy lenge. Blant annet mener de at det er høyere sannsynlighet for at oljeprisen ligger i området mellom 150 og 200 dollar i 2015, enn 50 til 100 dollar.

- Vi lå i et belte på 390-440 poeng og oppgangen fra 440 til 460 gikk veldig fort for meg, sier Nyborg.

Strategen viser til at mange som hatt penger på beredskap og sittet på sidelinjen. Noe av den oppgangen skyldes nok at enkelte har blitt nødt til å reversere shortposisjoner. Altså de som har satset på at aksjene skulle falle videre i verdi har blitt nødt til å kjøpe aksjer for å dekke inn posisjonene. Disse føler nok presset på ulike nivåer, sier Nyborg.

Oslo Børs' pressetalsmann peker på at selskapene har innfridd og at det er en mulig forklaring på den spreke måneden på Oslo Børs.

- Det er faktisk mange som har levert over forventninger og vel så det, sier Olsen og ser det som en mulig forklaring på at optimismen har kommet tilbake.

«Sell in May and go away»
- Jeg ville satt alle pengene mine på at mai blir svakere enn april. Nå var jo april en eksepsjonell bra måned, så man trenger ikke være et geni for å gjøre det, sier Landsbanki-strategen.

Nyborg venter at det blir litt mer turbulens i mai, og trekker frem det psykologiske preget med slagordet «sell in May and go away». Mye av bildet fremover kan fort avgjøres allerede fredag. Da kommer arbeidsmarkedsrapporten fra USA. I tillegg er det flere andre viktige makrotall som kommer neste uke. Det kan bety at nervøsiteten kommer tilbake. Blant annet peker han på at det høyst sannsynlig er resesjon i USA. Nå priser markedet mer eller mindre inn at det blir en bedring etter sommeren. Selv tror Nyborg at det kan ta litt lengre tid.

Når det gjelder fenomenet «Sell in May and go away» merker ikke de det så tydelig på Oslo Børs

- De siste årene har vi opplevd en jevn vekst innen aktiviteten hele tid, sier Olsen til NA24.

Tor Arne Olsen sier til NA24 at sommeraktiviteten de siste årene har vært på høyde med resten av året, og at aktiviteten viser at uttrykket ikke alltid gjelder på Oslo Børs.

En populær frase som benyttes mye i finansverdenen er «Sell in May and go away». Nemlig å selge i mai og så holde seg borte fra aksjemarkedet frem til høsten. Uttrykket viser til en sesongmessig utvikling. I april og mai har det historisk blitt utbetalt utbytte fra selskapene. Det tilfører likviditet i markedet og sørger for at aktiviteten øker blant investorene. Dette varer frem til sommeren når aktiviteten normalt er lavere på grunn av ferie avvikling.

- Faren er ikke over
Olsen ønsker ikke å spå hva som vil skje videre på børsen, men merker seg at det er mange resultater igjen og mye kan stå og falle på hva som blir levert. Dessuten kan det som skjer utenfor Norges grenser bli avgjørende.

- Faren er ikke over. Både vi og investorene er smertelig klar over at trendskiftene kommer veldig fort, sier Olsen til NA24.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten