Gå til sidens hovedinnhold

Børsen ned til slutt

Oslo Børs begynte brukbart, men svake internasjonale signaler ble for tungt.

Det svinger kraftig på de internasjonale børsene om dagen. Krisen i kredittmarkedene begynner å vise seg i kvartalsrapportene til de store, internasjonale børsselskapene. I tillegg til dette er oljeprisen rekordsterkt og utvikling i den amerikanske økonomien svak.

Et nytt tegn på dette kom fredag ettermiddag, noe som førte til at Oslo Børs endte dagen ned 1,3 prosent til 507,30 poeng.

Oslo Børs fikk en knekk på slutten av handelsdagen da det kom skuffende tall fra USA. Tallene viser at stemningen blant forbrukerne faller etter rekordhøy oljepris og krisen til bankene.

Sentimentet blant konsumentene var i begynnelsen av november på 75 poeng, viser den foreløpige oversikten fra universitetet i Michigan. Dette er det laveste nivået på over to år.

Økonomene hadde ventet at sentimentet ville ligge på 80 poeng, viser en oversikt fra Bloomberg News. De svake sentimenttallene førte til at USA-børsene startet fredagen med fall til det laveste nivået på to måneder.

Særlig bankaksjene fikk juling på de ledende, internasjonale børsene. Rykter om nedskrivninger på grunn av subprime-krisen fikk den britiske banken Barcleys å falle 6,5 prosent i London. Store fall har også amerikanske banker hatt denne børsuken. På Oslo Børs har DnB Nor-aksjen på samme tid gjort det relativt bra, med en svak oppgang for uken.

Ellers var det solcelleaksjen REC som var mest i fokus blant de største aksjene på Oslo Børs. Goldman Sachs var ute med en salgsanbefaling på aksjen, men justerte samtidig kursmålet fra 113 kroner til 137 kroner. Det internasjonale meglerhuset har fullstendig bommet på interessen rundt REC. Det norske solcelleselskapet omsettes til 290 kroner, men falt hele 3,7 prosent fredag.

Denne ukens store taper er imidlertid Norske Skog, som har falt rundt 30 prosent i løpet av de siste fem handelsdagene. Fredag var fallet til det hardt rammede skogselskapet på hele 5,5 prosent til 39,85 kroner. Verdien på hele Norske Skog er nå nede på bare 7,56 milliarder kroner.

NA24 har i lengre tid dokumentert feilstrategien den tidligere ledelsen i selskapet gjennomførte, da satsingen på avispapir ble hovedsatsingen. Nå sier både fagforening og politikere at de er bekymret over situasjonen i selskapet. Den deles i aller høyeste grad av investorene også.

Resultatvarsel fra Ekornes og bekymring for Canargo preget ellers Oslo Børs. De to aksjene falt henholdsvis 15,5 prosent til 94,25 kroner og 8,17 prosent til 3,26 kroner fredag.

Acergy falt også tungt etter at Goldman Sachs var ute med en nedgradering på selskapet.

Et melding om et megafunn av olje og gass i Brasil fikk Norse Energy til å gå. Selskapet har hovedvirksomheten sin i landet, men holder på i felt som ligger et stykke unna fredagens gladmelding. Norse Energy steg 16,9 prosent til 4,21 kroner. Opptur var det også til AF Gruppen, som steg 3,9 prosent til 135 kroner. Selskapet melder om en kontrakt om riving av 13 plattformer i Nordsjøen, og avtalen har en verdi på 1,2 milliarder kroner.

Oljeprisen var på 92,54 dollar ved avslutningen på Børsen, og var dermed svakt ned for dagen.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album