Gå til sidens hovedinnhold

Børsen nesten i 250

Oslo Børs fikk en sterk avslutning på en god dag. REC strålte.

Onsdag ble en god dag for investorene på Oslo Børs. Sterk utvikling på børsene i USA og Europa smittet over i det norske aksjemarkedet.

Det ga sammen med en fallende dollarkurs oppgang i oljeprisen og dermed var det duket for sterk dag på børsen. Hovedindeksen steg 3,24 prosent til 249,76 poeng etter to trege dager. En liten periode var indeksen over 250 poeng for første gang siden starten av januar.

REC i skuddet
REC la frem svakere resultater enn hva markedet hadde ventet, men den nyansatte konsernsjefen Ole Enger klart å overbevise markedet under sin presentasjon onsdag morgen. Enger har lang fartstid i Elkem og etter hvert Orkla, og satt som styreleder i REC frem til slutten av mars.

Les mer: REC skuffer markedet

Selv om de tilsynelatende skuffet med resultatet, så ble mottagelsen etter hvert svært god i aksjemarkedet. Aksjekursen steg 8,89 prosent til 60 kroner.

Solenergiselskapet varsler at Moses Lake-fabrikken ikke vil komme i produksjon i løpet av andre kvartal, men det er forhåpninger om at lavkostfabrikken vil starte opp produksjonen i tredje kvartal. Viktigere er det at REC forteller at teknologien fungerer og at de tror kostnadene vil falle betydelig når denne fabrikken er opp å kjøre.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Jeg vil si Ole Enger holdt en veldig overbevisende presentasjon. Han tar tak i de problemene som både er i industrien og internt i selskapet. Han forklarer så godt det lar seg gjøre hva de selv gjør fremover og hvordan de ser på utviklingen. Jeg vil si det var velblåst, sier Preben Rasch Olsen i Carnegie.

Han sier at det er en industri i hardt vær, og første kvartal er antagelig det verste for solindustrien. Carnegie-analytikeren tror at selskapet vil ha behov for ny tilførsel av kapital, enten i form av lån, emisjon eller obligasjonslån. Rasch Olsen er veldig positivt innstilt til REC og mener at det er oppside i kursen.

Se analytiker Preben Rasch Olsen i Carnegie kommenterer tallene på TV Nyhetskanalen. Artikkelen fortsetter under innslaget.

304500

Underskudd i Hydro
Norsk Hydro leverte også sine tall for første kvartal, og ikke uventet ble det et elendig kvartal. Historisk lave priser og kraftig kutt i produksjonen har medført et bredt fall på såvel topp- som bunnlinje. Hydro fikk et underskudd før skatt som lå noe lavere enn hva analytikerne forventet, men varsler at andre kvartal også kommer til å bli svak. Det skyldes mye på grunn av at de har solgt unna store deler av produksjonen til allerede avtalte priser.

Les mer: Fall for Hydro

- At tallene ville bli svake var ventet på forhånd. I så måte var det litt bedre enn hva man kunne frykte, sier analytiker Tom Christian Jandal i Carnegie til TV2 Nyhetskanalen.

Hydro-aksjen steg 3,78 prosent til 30,20 kroner.

Se innslaget med analytiker Tom Christian Jandal i Carnegie i videovinduet. Artikkelen fortsetter under vinduet.

304502

Acta i været
Aksjemarkedet virket også å være fornøyd med Acta. Investeringsrådgiverne holdt hva de lovet i forbindelse med presentasjonen etter fjerde kvartal.

- Brutto tegning for første kvartal utgjorde 949 millioner kroner. Da tallene for fjerde kvartal 2008 ble rapportert, meldte Acta at dersom bruttotegning lå på samme nivå og produktmiksen i første kvartal 2009 var lik fjerde kvartal 2008, ville første kvartal 2009 bli lønnsomt, heter det i resultatrapporten etter første kvartal. Acta fikk både et overskudd på driften og på resultat før skatt.

Aksjekursen ble sendt opp 18,42 prosent til 2,25 kroner.

Les mer: 135 millioner forsvant

IT-selskapet ATEA var også fornøyd med første kvartal, selv om den globale økonomiske krisen byr på utfordringer. Selskapet øker omsetning og forventer å ta markedsandeler. Kursen steg 18,71 prosent til 20,30 kroner.

Les mer: Svakere fra IT-lokomotiv

Flere tungvektere i siget
StatoilHydro ble løftet 2,65 prosent til 123,90 kroner, mens Yara-aksjen steg 4,75 prosent til 176,25 kroner. DnB Nor steg 5,95 prosent til 40,05 kroner.

På råvarebørsen i London ble kontraktene på nordsjøolje med levering i juni omsatt for 50,95 dollar per fat da handelen på Oslo Børs stengte.

En fersk lagerrapport fra de amerikanske myndighetene viser at råoljelagrene fikk en kraftig vekst i forrige uke, mens bensinlagrene viste et tilsvarende overraskende fall.

Les mer: Kraftig vekst i oljelagrene

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken