Gå til sidens hovedinnhold

Børsen pulveriseres

Den islandske børsen har akkurat åpnet igjen og raser rett ned.

Den islandske børsen åpnet igjen i dag, og viste at den ikke var upåvirket av finanskrisen som har rammet sagaøyen hardt.

NA24 - din næringslivsavis

Fallet i åpningsminuttene er, ifølge Dow Jones Newswire, på hele 76,13 prosent. Det er første gang siden onsdag at børsen er åpen.

Stengt i flere dager
Krisen har rammet Island knallhardt, og den islandske regjeringen har måttet nasjonalisere de største bankene. Det gikk så langt som at myndighetene bestemte seg for å stenge børsen før torsdagens handel åpnet, og man har holdt børsen stengt mens den urolige situasjonen har rast.

Island har bedt det internasjonale pengefondet IMF om støtte, og har i tillegg prøvd å sikre seg et lån fra russiske myndigheter.

Ingen handel i finans
Dette er imidlertid et fall uten at det handles i de kriserammede finansaksjene Kaupthing, Landsbanki, Glitnir, Straumur, Spron og Exista. Den islandske staten har overtatt kontrollen i Kaupthing, Landsbanki og Glitnir.

Tidligere i dag kom det melding om at Landsbankis aksjer tas av børs etter at banken er satt under administrasjon.

Aksjene det er handel i, er:

Alfesca, Atlantic Airways, Atlantic Petroleum, Atorka Group, Bakkavör, Eik Banki, Foroya Bank, Eimskipafelag Islands, Icelandair, Marel, Nyherji, Slaturfelag Suourlands, Teymi, Vinnslustooin og Ossur.

- Faller bare 0,57 prosent
Imidlertid går talspersoner for børsen kraftig ut mot dette, og mener fallet er misvisende. Til AFP sier en talsperson for børsen at dersom man ser bort fra finansaksjene vil fallet bare være på 0,57 prosent, iføgle DJ Newswire.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken