Gå til sidens hovedinnhold

Børsen snur i pluss

Oslo Børs har karet seg oppover etter en lei start på dagen.

Oslo Børs har snudd nedtur til opptur. Rett etter lunsj har hovedindeksen rukket å entre positivt terreng med en oppgang på 0,17 prosent til 476,23 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Selv om det er flere aksjer som faller enn som stiger er likevel det totale inntrykket mer positivt. Tungvektere som StatoilHydro og Yara er sammen med Telenor blant lyspunktene på Oslo Børs, og det bidrar sterkt til oppgangen. Rundt 111 aksjer er i minus, mens 44 er i pluss. Fortsatt er 124 uforandret.

Oljen stiger
Resesjonsfrykten i den amerikanske økonomien virker ikke slå ut i full blomst blant spekulantene, selv om skremmeskuddene kommer tett. I slutten av forrige uke kom statistikk fra det amerikanske arbeidsdepartementet som viser at ledigheten har økt til 5 prosent i USA. Dette er nok en bekreftelse på at veksten i verdens største økonomi er for alvor i ferd med å avta. Stadig flere økonomer tar til orde for at en nedgangsperiode kommer til å inntreffe i USA, men uenigheten havner på hvor lenge denne perioden vil vare. Det vil også være avgjørende for om det blir en resesjon i den amerikanske økonomien.

I oljemarkedet holder også vekstbekymringene å slippe taket. Prisen på Nordsjøolje stiger til 96,95 dollar fatet. I løpet av helgen kom det rapporter som tilsier at oljekartellet OPEC produserer mer enn hva kvotene tilsier. Det kan bety at det er mer olje i markedet enn forventet.

StatoilHydro blir løftet 0,55 prosent til 165,90 kroner etter at produksjonen på Veslefrikk-feltet har startet opp igjen. Rett før helgen ble produksjonen stengt i påvente av uvær.

Opp på varsel
Yara blir løftet 3,03 prosent til 272 kroner. Carnegie har jekket opp kursmålet i aksjen til 300 kroner fra 263 kroner og gjentar ifølge Reuters sin «outperform»-anbefaling. I løpet av dagen har Yara satt ny toppnotering med 274 kroner per aksje. Det verdsetter Yara til over 80 milliarder kroner.

Stor kjøpsinteresse fra de internasjonale meglerhusene Lehman Brothers, Deutsche Bank og UBS Waburg sender Telenor opp 1,39 prosent til 127,25 kroner.

Seismikkselskapet TGS Nopec har sendt ut et positivt resultatvarsel. Markedet har vært sultefôret på gode nyheter fra TGS, men nå kan de varsle at omsetningen vil havne på rundt 168 millioner dollar i fjerde kvartal. For året sett under ett havner driftsinntektene på rundt 453 millioner dollar og det er ny rekord for selskapet. Markedet svarer med å sende aksjekursen opp 14,44 prosent til 84,80 kroner.

Det lille oljeselskapet Norse Energy løftes 8,17 prosent til 5,03 kroner. Storaksjonær Axel C. Eitzen har solgt seg nesten helt ut av selskapet. Totalt har en eierpost på 19,19 prosent av funnet nye eiere. Blant kjøperne er flere sentral innsidere og andre aksjonærer i selskapet.

Ned på varsel
Forsikringsselskapet Bluewater sliter med sjøforsikringen og har valgt å ta store tap i fjerde kvartal. Totalt dreier det seg om et negativt resultat på 90 millioner kroner hvorav 45 millioner kroner er ekstraordinære avsetninger. Nå skal selskapet fokusere driften mot landbasert skadeforsikring. Aksjen faller 11,11 prosent til 20 kroner.

Aktiv Kapital faller 8,24 prosent til 78 kroner, men det kommer på lav omsetning i aksjen.

Selv om Oslo Børs har hentet seg inn er det langt lystigere ellers i Europa. DAX-indeksen i Tyskland stiger 0,36 prosent, mens FTSE 100 i London stiger 0,22 prosent. CAC 40 i Paris løftes 0,38 prosent. Danskene må tåle et børsfall på 0,31 prosent, mens Stockholm er helt flat.

Reklame

Meningsmålinger: - I enkelte tilfeller er det ren manipulering