Gå til sidens hovedinnhold

Børsen snur til pluss

Den svake starten har blitt utlignet.

Oslo Børs har tatt seg opp etter en svak start.

Hovediindeksen stiger 0,27 prosent til 377,42 poeng.

Kina strammer inn
Aksjemarkedene reagerte negativt på trekket fra de kinesiske myndighetene. Bankene i Kina får nå et skjerpet krav knyttet til utlånspraksisen. Kravene innebærer at bankene må ha en større andel innskudd av den totale kapitalen, og må dermed stramme inn på utlånene. Dette gjøres for å dempe den sterke veksten i forbruket og for å redusere faren for at det bygger seg opp bobler i økonomien.

Les mer: Kinesiske krav senker børsene

Kina har vært selve motoren i den økonomiske opphentingen og sørget for en bedring i den globale etterspørselen. Det har vært med på å dra opp råvarer og råvareprisene.

Venter på lagertall
Onsdag morgen blir oljeprisen senket. Det har sammenheng med utviklingen i Kina og at den amerikanske dollaren styrker seg. I tillegg kom den ukentlige oljelagerrapporten fra American Petroleum Institute som viser at bensinlagrene og destillatlagrene vokste langt mer enn hva markedet hadde forventet. Råoljelagrene viste også en stigende tendens. Senere onsdag ettermiddag kommer den mer pålitelige oljelagerrapporten fra Energy Information Agency.

Analytikernes forventninger viser, ifølge estimater fra Platts, et trekk på 1,7 millioner fat i destillatlagrene. Samtidig ser analytikerne en oppbygging på 1,6 millioner fat i bensinlagrene og en vekst på 1,9 millioner fat i råoljelagrene. Skriver Marketwatch.

Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i februar sendt ned 1,16 prosent til 78,38 dollar per fat.

Statoil blir dratt ned 0,27 prosent til 146 kroner. Morgan Stanley har oppjustert kursmålet i Statoil til 185 kroner fra 170 kroner, og gjentar overvektanbefaling. Meglerhuset mener at de store oljeselskapene er godt posisjonert for å gjøre det bedre enn aksjemarkedet i 2010 basert på positive resultatutsikter.

Korn i siden på Yara
Kunstgjødselprodusenten Yara faller 1,10 prosent til 261,70 kroner.

DnB Nor Markets peker på at det er mer korn på de amerikanske lagrene enn hva som tidligere har vært antatt, og det kan medføre mindre behov for kunstgjødsel.

- Det amerikanske landbruksdepartementet la frem tall i går som ikke gikk i favør av markedsutsiktene for Yara. Samlede beholdninger av korn ble estimert opp fra desember til januar. Høyere lagerbeholdninger innebærer lavere priser og dermed antatt lavere kjøpekraft og mindre interesse for å øke produksjonen ute hos selskapets kunder, skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport.

Departementet oppjusterte også anslagene for produksjonen per arealenhet, og samlet mener meglerhuset at det blir et lavere behov for kunstgjødsel for å gi bedre avlinger. De kaller prisingen i Yara som svært utfordrende og viser til at pris over inntjening (P/E) basert på meglerhusets egne estimater for 2011 ligger på 21. De gjentar salgsanbefalingen på Yara og har et kursmål på 170 kroner per aksje.

Ikke alle deler dette synet. JP Morgan har oppdatert kursmålet i Yara til 300 kroner fra 240 kroner, og gjentar sin overvektanbefaling.

Les mer: Jekker opp Yara

Sterke tungvektere
Flere av de andre tungvekterne gjør det langt bedre. DnB Nor stiger 1,27 prosent til 67,85 kroner, mens Norsk Hydro blir løftet 0,88 prosent til 48,07 kroner.

Tankrederiet Frontline stiger 2,94 prosent til 189,30 kroner. Selskapet har vært gjenstand for stadige oppdateringer og har i tillegg blitt løftet av en klar bedring innen fraktratene.

Europa på sporet
I Frankfurt blir den tyske DAX-indeksen løftet 0,45 prosent. Den franske CAC 40-indeksen i Paris stiger 0,15 prosent, mens FTSE 100 i London senkes 0,10 prosent.

I Norden er det også oppgang som gjelder etter en langt mer laber start. OMX-indeksen i Stockholm stiger 0,40 prosent, mens København løftes 0,45 prosent. Den finske indeksen i Helsingfors peker seg positivt ut med en oppgang på 0,90 prosent.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken