Gå til sidens hovedinnhold

Børsen snur

Oppgang ble snudd til nedgang på Oslo Børs.

Oslo Børs faller tilbake etter en langt sterkere start. Nedturen kommer samtidig med at oljeprisen beveger seg nedover.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen er rundt klokken to ned 0,46 prosent til 485,28 poeng.

Lavere bensinpriser i USA er med på ta vekk noe av presset for oljeprisen, men kan fort bli en midlertidig hendelse. Det internasjonale energibyrået IEA frykter økt press i oljemarkedet og ser økende priser i andre halvår. Etterspørselveksten vil tilta raskere enn det IEA har spådd tidligere i år.

Prisen på et fat nordsjøolje faller til 69,10 dollar fatet ved råvarebørsen i London. En dollar stiger til 6,078 kroner.

Norsk Hydro faller 0,81 prosent til 215,50 kroner og det er størst salgsinteresse fra Danske Bank. Meglerhuset står bak 90 prosent av nettosalget. Statoil stiger så smått 0,30 prosent til 167,50 kroner.

DNO splitter
Det mest nytt knyttet til DNO. Oljeselskapet skal skille ut sin norske virksomhet i et eget selskap og markedet svarer med å sende aksjekursen opp 2,19 prosent til 11,67 kroner.

De som følger oljeselskapet tett tror at oppsplittingen gjør det lettere å selge deler av DNO.

- Det betyr at det blir lettere å selge bitene hver for seg enn totalen, sier oljeanalytiker Bjørn Inge Tønnessen i DnB NOR Markets til NA24.

Analytiker Carl Christian Bachke i Fondsfinans tror også at DNO vil selge ut deler av virksomheten, men tør ikke spå i hvilken leir.

- DNO er nok mer tilbøyelige til å selge sine internasjonale aktiviteter, sier Bachke, men tror nok at det ikke vil skje før oljelovgivningen i Irak er på plass.

Likevel tror analytikeren at det kan godt være at det motsatte skjer. At de selger den norske virksomheten og beholder den internasjonale.

Dette har nemlig DNO gjort tidligere. Da havnet den norske og britiske porteføljen på svenske hender i Lundin Oil.

Seismikkselskapet Global Geo Service stiger 11,69 prosent til 1,72 kroner. Oslo Børs undersøkte kursutviklingen i aksjen og innførte dermed en børspause. Etter kort tid ble pausen opphevet uten at det forelå noe nytt rundt selskapet.

Europa ned
Oslo Børs følger dermed resten av børsene i Europa med ned.

I Tyskland faller Frankfurt-børsen 0,75 prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris er ned 0,43 prosent. I London er FTSE-100 ned 0,30 prosent. I Amsterdam og Milano faller børsene henholdsvis 0,30 prosent og 0,11 prosent.

I Spania er Madrid IBEX ned 0,90 prosent.

Det er også nedtur for våre naboer i Danmark og Sverige. København-børsen faller 0,75 prosent, mens Stockholm er ned 0,65 prosent.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis