Gå til sidens hovedinnhold

Børsen stanget i taket

Dow Jones-indeksen var onsdag 0,02 prosent fra tidenes høyeste sluttnotering. Men rekorden står fortsatt.

HOUSTON (NA24): USA-børsene startet sterkt onsdag, og Dow Jones-indeksen krøp opp mot det som er tidenes høyeste sluttnotering: 11.722,98, fra 14. januar 2000.

Indeksen nådde på det høyeste over 11.720 poeng, men så ble det for tungt, og indeksen endte på 11.689, en oppgang på 0,2 prosent. Også de andre indeksene steg marginalt.

Olje var i fokus onsdag. Tidlig på dagen kom ukentlige lagertall som viste overraskende god tilgang, spesielt når det gjelder bensin. Dette sendte først oljeprisen ned, men så snudde den kraftig opp, og endte dagen solid i pluss. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI sluttet handelen på råvarebørsen i New York på 62,96 dollar, en oppgang på nesten 2 dollar fra tirsdag.

Det er vanskelig å se grunnen til at prisen steg så markant, men som vanlig lanseres muligheten for at dreier seg om at shortselgere, altså aktører som selger kontrakter de ikke eier, har dekket seg inn. Enkelte observatører tror også at OPEC vil gripe inn og forsvare oljeprisen rundt 60 dollar, ved å kutte produksjonskvotene.

Uansett er en høy oljepris generelt negativt for USA-børsene, og oljeoppgangen mot slutten av dagen bidrog nok til at Dow Jones-indeksen ikke klarte å sette ny rekord.

Men for olje- og oljeservice var det en god dag. Delindeksen for disse to områdene steg begge nesten 2 prosent.

På makrofronten var det ingen klare lyspunkter i dag. Ordreinngangen for kapitalvarer, «durable goods», falt 0,5 prosent fra juli til august. Markedet hadde i snitt ventet en oppgang på 0,4 prosent, ifølge Briefing.com.

Tall for salg av nye boliger viste riktignok en overraskende oppgang fra juli til august, men ser man nærmere på tallene er hovedgrunnen til oppgangen at juli-tallet ble revidert ned. Det er liten tvil om at boligmarkedet i USA er i ferd med å kjøles ned radikalt, og mange bekymrer seg for om det vil føre til at forbrukerne også blir forsiktigere på andre fronter.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,17% til 11.689,24

Nasdaq +0,09% til 2.263,39

S&P 500 +0,02% til 1.336,59

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer