Gå til sidens hovedinnhold

Børsen vil granske aksjehandel i børsrakett

- Det er en del spørsmål som vi er interessert i å få svar på, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

En positiv analyse fra meglerhuset Arctic Securities på hydrogenselskapet NEL drev i forrige uke kursen kraftig opp.

Da det samme meglerhusets kunde, investor og NEL-aksjonær Jan Haudemann-Andersen, lettet seg for NEL-aksjer kort tid etterpå skapte det reaksjoner både på Nettavisens aksjeforum Xtrainvestor og hos finansnestor Peter Warren.

Ifølge Finansavisen predikerte analysen, som ble sendt ut torsdag, nær en dobling i NEL-kursen. Det sendte aksjen opp 15 prosent fredag.

Mandag og tirsdag kom nyhetene om at Haudemann-Andersen hadde solgt til sammen 22 millioner aksjer med hjelp fra meglerne i Arctic.

«Her får gåten om «høna eller egget» sin moralske relevans. Ble kjøpsanbefalingene planlagt før eller etter at de angjeldende aksjonærene signaliserte ønske om å selge?», spør Warren på sin blogg.

Har du nyhetstips? Kontakt Nettavisens journalist her.

Iverksetter undersøkelse
Aksjehandlene vekker også interessen til Oslo Børs, som nå vil iverksette undersøkelser.

- Dette ser vi på rutinemessig. Det er naturlig at vi ser nærmere på dette og gjør en undersøkelse. Jeg vil ikke gå så mye inn på det konkrete, men det er en del spørsmål som kan stilles som vi er interessert i å få svar på. Dette er undersøkelser som vi gjør på eget initiativ, men vi har registrert at det er investorer og journalister som har stilt spørsmål, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs til Nettavisen Stocklink.

- Gangen videre avhenger av hva slags brudd det kan være. Hvis det er brudd som er Finanstilsynets bord vil vi sende en rapport til Finanstilsynet om de foreløpige funn vi har gjort. Men det er avhengig av hva vi finner. Finanstilsynet har det mer overordnede ansvaret i forhold til meglerhus og verdipapirhandelloven, fortsetter han.

- Ønsker undersøkelse velkommen
Selv avviste Haudemann-Andersen overfor Finansavisen at han signaliserte overfor Arctic Securities at han ønsket å selge sine aksjer. Investoren avviste også at han igangsatte prosessen med å be Arctic selge aksjene.

- Jeg har ikke noe med hva Arctic lager av analyser. Jeg ser ikke hva som er problemstillingen, sier Haudemann-Andersen til Nettavisen Stocklink.

Administrerende direktør Mads Syversen i Arctic Securities sier meglerhuset aldri kommenterer kundeforhold eller det som står i media.

- Når det er sagt ønsker vi denne rutineundersøkelsen absolutt velkommen, sier Syversen.

Mens NEL var en børsrakett i fjor, med en oppgang på 288 prosent, har det nye året startet langt svakere, med en nedgang på 32 prosent hittil i 2016.

Kommentarer til denne saken